Malmström: Stoppa handel med tortyrredskap

Spikklubbor, tumskruvar, chockbälten... Det kunde vara en medeltida skräckskildring, men är en global handel. — Det är helt oacceptabelt, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström till GP.

ANNONS
|

I FN-huset i New York på måndag hoppas hon få ytterligare stöd för sitt initiativ, Alliansen för en tortyrfri handel. Syftet är att förbjuda produktion och försäljning av tortyrredskap och produkter som används för till exempel avrättningar.

Utbudet är stort och skrämmande, enligt Cecilia Malmström:

— Jag har i hela mitt politiska liv varit intresserad av mänskliga rättigheter och frågor som är knutna till detta, säger hon. Vi har en lagstiftning i EU sedan ganska länge som förbjuder handel med produkter som kan användas för tortyr och dödsstraff. För något år sedan var det dags att uppdatera den och jag började ta reda på mer. Då såg jag att man med bara några klick kan köpa tumskruvar, chockbälten, olika typer av spikbatongen och till och med små gaskammare, de ser ut som en bärbar garderob, väldigt praktiskt....

ANNONS

"Mycket vanligare än man tror"

Efter att ha grävt vidare insåg hon att det här var mycket vanligare än man tror.

— Som ansvarig handelskommissionär jobbade jag mycket med att uppdatera lagstiftningen för att den ska bli bra. Men problemen berör ju inte bara EU. Förra året tog jag initiativet till en global allians för att driva de här frågorna och kontaktade utrikesministrarna från Mongoliet och Argentina.

— Vi får se på måndag hur många som kommer, men vi hoppas att drygt 60 länder ska vara med från alla världsdelar.

Bara länder som i lag förbjuder dödsstraff och har skrivit under de internationella konventionerna mot tortyr bjuds in.

— Tanken är att hjälpa de länder som vill ha en egen lagstiftning som förbjuder och kontrollerar att den här typer av produkter kommer in på marknaden. Argentina har det redan och Mongoliet vill ha det. Det är ju en ganska ny demokrati, i ett utsatt område, och som gärna vill samverka med västvärlden. Vi måste ha en nationell lagstiftning och samarbeta mera så att listorna på produkter hela tiden uppdateras.

Målet för Cecilia Malmström är att arbeta för en global, bindande FN-konvention för att stoppa den här handeln helt.

— Det tar lite tid, men Michelle Bachelet, som är ordförande i FN:s människorättsråd och före detta Chiles president, kommer att öppna seminariet och spela en viktig roll för att ta det här genom FN-systemet.

ANNONS

Vilka möjligheter har ni att få med de stora länderna som har dödsstraff, USA och Kina?

— Som det ser ut nu är förutsättningarna ganska små. Vi har inte heller bjudit in dem. Men vi hoppas att de följer vad vi håller på med. Vi har vi fått bekräftat från amerikanska advokatorganisationer och flera frivilligorganisationer att det faktum att EU har förbjudit export av vissa kemikalier för dödliga injektioner gör att det är mycket svårare att avrätta folk på det sättet i varje fall. När vi vägrar exportera får det indirekt effekter för USA.

Stoppade kineser vid mässa i Paris

Cecilia Malmström är förvånad över att det över huvud taget kan finnas en så stor efterfrågan på redskap med ett enda syfte: att skada eller döda människor.

— Det är helt oacceptabel att vi kan handla med det år 2018, att det finns mässor där du kan gå runt och välja mellan spikklubba eller chockbälte.

Vid en säkerhetsmässa i Paris förra året fanns i den kinesiska utställningsmontern en del av de här produkterna.

— När jag fick reda på det ringde jag omedelbart till Paris och inom mycket kort tid var det kinesiska båset borta.

Det är svårt att få grepp om hur omfattande den här handeln är i världen. Men inte bara privatpersoner och speciella grupper som köper tortyrredskap av obskyra skäl, utan även stater. Cecilia Malmström:

ANNONS

— Det förekommer tyvärr, det är vidrigt. Vi har många stater i världen i dag där människor torteras och där de använder den här typen av redskap.

Alliance for Torture-Free Trade

De länder som ansluter sig till Alliance for Torture-Free Trade lovar att införa exportstopp för varor som används för tortyr och avrättningar. Länderna ska också göra det lättare för sina tullmyndigheter att spåra försändelser och se till att förbuden verkligen upprätthålls, och utbyta information om handelsrutter och nya produkter på marknaden. Alliansen leds av EU, Argentina och Mongoliet.

EU har stärkt sin lagstiftning och förbjuder all handel med produkter som används för dödstraff och tortyr. Lagen förbjuder numera också varorna från att transporteras genom EU:s territorium eller via hamnar, och förbjuder marknadsföring av tortyrredskap på mässor och liknande.

Källa: EU-kommissionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS