Frankrikes president Emmanuel Macron (till höger) tillsammans med en soldat i tidstypisk klädsel vid en ceremoni i Morhange till minnet av första världskrigets slut 1918.
Frankrikes president Emmanuel Macron (till höger) tillsammans med en soldat i tidstypisk klädsel vid en ceremoni i Morhange till minnet av första världskrigets slut 1918.

Macron hedrar krigsoffer – och vill ha EU-armé

Vägen till Paris går via västfronten när Frankrikes president Emmanuel Macron laddar för hundraårsdagen av första världskrigets slut. Samtidigt manar presidenten till skapandet av en EU-armé för att skydda freden.

ANNONS
|

I den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden ska världens ledare samlas i Paris på söndag för att minnas första världskrigets alla offer.

Exakt 100 år efter det att vapenstilleståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 ska president Macron stå vid Triumfbågen i Paris med USA:s president Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin och en lång rad andra stats- och regeringschefer.

För Macron blir ceremonin kulmen på en rejäl minnesvecka som inleddes redan i söndags, då han besökte Strasbourg tillsammans med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

ANNONS

Brittisk anfader

Under veckan väntar nedslag i bland annat Verdun och kring floden Somme, några av de mest ökända slagfälten under blodbadet på västfronten 1914–1918.

För Macron är det samtidigt hemmaplan.

- Jag är född i det vi kallar La Somme. Jag växte upp med tusentals berättelser, minnen och spår av vad Frankrike har att tacka sina allierade för, sade presidenten vid ett besök i Australien tidigare i år.

Han är själv ett resultat av det allierade stödet: hans farmorsfar var en brittisk soldat, George William Robertson, som blev kvar i Frankrike efter kriget och gifte sig med en fransyska i Abbeville 1919.

Vill ha EU-armé

Krigsminnena får samtidigt Macron att känna oro över dagens säkerhetsläge, särskilt med tanke på att USA vill säga upp det så kallade INF-avtalet om att skrota de medeldistansrobotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenkrig i Europa på 80-talet.

- Vem är den stora förloraren på det? Jo, Europa och dess säkerhet, sade Macron i en fransk radiointervju i Verdun på tisdagen.

ANNONS

- Vi måste ha ett Europa som försvarar sig bättre själv, utan att bara förlita sig på USA. Vi kan inte skydda européerna om vi inte bestämmer oss för en verklig EU-armé, sade Macron.

Souvenir-varning

I samband med alla minnesceremonier passar för övrigt tågbolaget Eurostar på att skicka ut en varning till alla britter som tänkt ta sig över till de många krigsgravarna på kontinenten.

Eurostar påpekar att inte bara riktiga vapen är förbjudna ombord – utan även ickefungerande vapen, inklusive souvenirer gjorda av exempelvis gamla granathylsor.

"Det gäller även om ni har köpt dem i en presentbutik. Om ni tar med dem kommer de att konfiskeras och kan medföra evakuering", hälsar Eurostar till sina resenärer, enligt nyhetsbyrån AFP.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Macrons vecka på västfronten

Inför det stora högtidlighållandet av fredsdagen 1918 på söndag den 11 november ägnar Frankrikes president Emmanuel Macron hela veckan åt att resa runt bland de gamla krigsskådeplatserna på västfronten.

Här är delar av programmet:

• Tisdag: Besök vid minnesmonumenten i Verdun. Hedrande av franska soldater från kolonierna tillsammans med Malis president Ibrahim Boubacar Keita i Reims.

• Onsdag: Regeringssammanträde i Charleville-Mézieres.

• Torsdag: Besök vid minnesmonumenten i Notre-Dame-de-Lorette.

• Fredag: Besök vid fransk-brittiska minnesmonumentet i Thiepval tillsammans med Storbritanniens premiärminister Theresa May.

• Lördag: Besök där vapenvilan skrevs under i Compiègne tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

• Söndag: Högtidlig minnesceremoni vid Triumfbågen och Okände soldatens grav i Paris.

ANNONS