Kristoffer lyckades inte fly undan Irma

Göteborgaren Kristoffer Sandberg, 19, bor i Tampa, som spås vara Irmas måltavla i Florida. Han hann inte fly och har inget annat val än att stanna kvar när orkanen drar över staden. – Det klart att det är nervöst. Det är svårt att föreställa sig, säger han.

ANNONS
|

Orkanen Irma bytte underlördagskvällen,svensk tid, sikte. Istället för att slå till motMiami ser det ut som att Tampa blir först ut attträffas av de livsfarliga stormvindarna. I sinstudentlägenhet i Tampahar Kristoffer Sandbergplockat ner allt som hängde påväggarna och täckt för fönstrenmed lakan, för att hindra eventuellt glassplitter från att spridas över golvet.

– Jag har inget annat val än att stanna i Tampaunder orkanen. Jag hann inte boka flygbiljetter i tid, när jag skulle boka var de redan slutsålda, och vägarna är fullproppade med bilar, säger han.

Han flyttade från Hisingen till Tampa i augusti för att studera företagsekonomi och webbdesign i fyra år. Han hann knappt börja sina studierinnan de tillfälligt avbrötsför att studenterna skulleha möjlighet att lämna staden innan det blev för sent. Kristoffer Sandberg beskriver sin nya stad som för stunden öde och icke-fungerande.

ANNONS

– Alla affärer har nästan slut på mat. Vattnet tog slut för tre dagar sedan och då blev det panik.Vi fick åka till en annan affär för att köpa lågkaloriläsk. Vi har köpt en storkyckling som vi har tillagat och ätit under veckan, säger han.

Orkanen skulle skapa katastrof

Irma förväntas träffa Tampa under söndagskvällen. Om det skulle ske blir följderna katastrofala, enligtnätmagasinet Vox. Dehänvisar till en forskningsrapport, publicerad 2010, som visade att staden har så stora strukturella brister att den inte skulle överleva katastrofer som denna.När Världsbankenår 2013 listade vilka städer i världen som var mest sårbara för översvämningar hamnade Tampa på en sjunde plats.

–Det klart att det är nervöst. Det är svårt att föreställa sig. Här är det sol, blå himmel och 28 grader varmt. Stämningen är ganska lugn. De som skapade dålig stämning här har redan lämnat staden, sägerKristoffer Sandberg.

När GP nårhonom via telefon på lördagskvällen håller han på att packa väskorna med sina saker och mat.Han och hans lägenhetskompis ska söka skydd under söndagsmorgonen- antingen i ett skyddsrum, en skola med betongväggar, eller i norra Tampa som inte förväntas drabbas lika hårt.

– Min studentlägenhet är gjordav trä så jag tror inte att den kommer att klara sig så bra. Men jag har precis flyttat in så jag har inte så mycket saker här. Väggarna i skyddslokalen är gjorda av betong så där tror jag att jag kommer vara säker, sägerKristoffer Sandberg.

ANNONS
ANNONS