Turkisk artillerield avfyras mot kurdiska positioner i Afrin i norra Syrien. Strider rasar vid flera av landets frontlinjer när kriget snart går in på sitt åttonde år.
Turkisk artillerield avfyras mot kurdiska positioner i Afrin i norra Syrien. Strider rasar vid flera av landets frontlinjer när kriget snart går in på sitt åttonde år.

Kriget i Syrien våldsammare än på länge

Striderna som rasar i Syrien är bland de värsta under krigets snart sjuåriga historia, enligt FN. Främst drabbas civila av det eskalerande våldet. "Det finns ingen framtid för oss om det här fortsätter", skriver en boende i Douma till TT.

ANNONS
|

Regimen bombar rebellenklaven östra Ghouta utanför Damaskus, en offensiv pågår mot den väpnade oppositionen i Idlib i nordväst och turkiska styrkor har gått in i det kurdkontrollerade området Afrin.

FN:s humanitäre samordnare i landet, Ali al-Za'tari, beskriver de pågående striderna som några av de värsta sedan konflikten i Syrien bröt ut 2011. Det eskalerande våldet har följts av rapporter om hundratals civila som har skadats eller dödats, omfattande flyktingströmmar och civil infrastruktur i spillror.

"Tyngsta bördan"

"Det syriska folkets fruktansvärda lidande måste upphöra. De har redan burit den tyngsta bördan i den här konflikten" skriver Ali al-Za'tari i ett uttalande och fortsätter:

ANNONS

"Trots detta är våra uppmaningar om att våldet ska upphöra omedelbart, för att möjliggöra leveranser av humanitärt bistånd och skydda civila, obesvarade."

Sedan Ryssland klev in militärt i kriget 2015 har president Bashar al-Assad och hans allierade tagit kontroll över stora områden i Syrien. Men trots att rebellernas förhoppning om att störta al-Assad ser ut att ha grusats och IS har tryckts tillbaka från det mesta av det territorium som extremistgruppen en gång höll rasar kriget vidare – och det med risk för nya fördjupade konflikter.

Turkiets offensiv riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som har samarbetat med Ankaras Natoallierade USA i kampen mot IS, och som kontrollerar delar av nordöstra Syrien. I söder visade helgens nedskjutning av ett israeliskt stridsflygplan på risken för en allt mer eskalerande konflikt mellan Iran och Israel i det syriska kriget.

I det av regimen inringade östra Ghouta har omkring 400000 invånare sedan i november utsatts för i princip daglig beskjutning och flygattacker. Här har skolor och sjukhus förstörts med avsikt, enligt FN. Situationen förvärras av de raketer som den väpnade oppositionen i sin tur avfyrar mot bostadsområden i huvudstaden Damaskus.

"Förlorad framtid"

"Antalet döda och skadade blir fler för varje dag som går. Och bristen på skolor gör att barnen kommer att förlora sin framtid om den brutala kampanjen mot östra Ghoutas städer fortsätter", skriver fotografen Firas Abdullah i ett meddelande till TT från Douma.

ANNONS

Den regimkritiske aktivisten beskriver hur det aldrig går att förutspå hur dagen ska se ut, om den kommer att fortlöpa som planerat eller tillbringas i en källare, i ett försök att söka skydd.

"Här vet vi inte ens om vi kommer att få någon sömn, eftersom bomberna faller på kvällar och nätter. Vi kommer inte att överleva om Bashar al-Assad fortsätter att döda syrier urskillningslöst" skriver han.

TT

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

ANNONS