Partiledarna Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H) och Siv Jensen (FRP). Arkivbild.
Partiledarna Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H) och Siv Jensen (FRP). Arkivbild.

Klappat och klart för norskt minoritetsstyre

Norge får ett minoritetsstyre sedan Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre enats om en politisk plattform och bildar trepartiregering.

ANNONS
|

Efter uppgifterna för ett par dagar sedan om en principöverenskommelse för att bilda ny regering höll partiledarna presskonferens under söndagen.

- Vi har haft bra diskussioner med hög temperatur de två senaste veckorna, säger Solberg.

Under natten till söndagen förhandlade konservativa H, populistiska FRP och liberala V fram en regeringsplattform på 84 sidor.

Solberg betonar sex huvuduppgifter för regeringen: att skapa god välfärd, en inkluderande arbetsmarknad, ökad ekonomisk tillväxt, minskad fattigdom, förbättrad integration och uppfyllda klimatförpliktelser.

ANNONS

Regeringen, som inte har egen majoritet i parlamentet stortinget, blir beroende av Kristelig Folkeparti (KRF) för att få igenom sin politik.

"Politik som är viktigast"

Enligt FRP-ledaren Siv Jensen har hennes parti fått igenom en rad hjärtefrågor i förhandlingarna:

- Vi ska ha bättre äldreomsorg, restriktiv invandringspolitik, fler poliser, bättre integration och nedskärningar av egendomsskatten.

Jensen säger att dragkamperna med V har varit många under förhandlingarna, att det säkert blir fler sådana under regeringssamarbetet men att resultaten i regeringsplattformen var värda det.

- För oss är det politik som är viktigast, inte vem eller hur många som sitter i regering.

V-ledaren Trine Skei Grande säger att tidigare borgerligt samarbete varit viktiga för att ta steget in i regeringen, men det har också personkemin med Solberg och Jensen under förhandlingarna varit.

"Bara bluff"

Men även Trine Skei Grande nämner politiska framgångar för partiet.

ANNONS

- Den här plattformen riggar för grön omställning och vi ska ta vara på de mest sårbara områdena i norsk natur, som Lofoten, Vesterålen och Senja.

Hon pekar också på satsningar mot barnfattigdom, på skolbarnens fritidssysselsättningar, slopad moms på e-böcker, fler kvotflyktingar och på att få fler nyanlända i arbete.

Bjørnar Moxnes, ledare för det lilla vänsterpartiet Rødt, är föga förvånande kritisk. Han säger att V nu visar sitt rätta ansikte när partiet sätter sig i regering med FRP.

- Att de framstod som huvudmotståndare i valrörelsen var bara bluff.

TT-NTB

Fakta: Norsk politik

Norge har de senaste fyra åren haft en regering med konservativa Høyre (H) och populistiska Fremskrittspartiet (FRP), som styrt med stöd av liberala Venstre (V) och Kristelig Folkeparti (KRF).

Men efter valet den 11 september, där Høyre blev största borgerliga parti, meddelade KRF att partiet lämnar det formella samarbetet med regeringen.

Regeringsförhandlingarna inleddes på Jeløya söder om Oslo den 2 januari, och nu har V hoppat på tåget tillsammans med H och FRP.

Bedömare har påpekat att regeringen blir svag eftersom den fortfarande inte har majoritet utan blir beroende av KRF för att få förslag genom parlamentet, stortinget.

ANNONS