Iraks premiärminister tackade Trump

ANNONS
|

- Jag tackar dig för att du tog bort Irak från presidentordern... det var ett positivt svar på den irakiska begäran som förbättrar relationen mellan Irak och USA, sade Haider al-Abadi till Trump.

Det första inreseförbudet gällde personer från sju i huvudsak muslimska länder, däribland Irak. Sedan det stoppats i domstol reviderade Trump presidentordern och tog bort Irak från inreseförbudet.

Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men stoppades också.

Iraks premiärminister har tidigare vädjat till Trump att Irak inte skulle omfattas av det kontroversiella inreseförbudet. I Vita huset sade han att Irak söker ett nära samarbete med USA i kampen mot terrorgruppen IS.

ANNONS

Under mötet sade Trump att han vet att Iraks styrkor kämpar hårt mot terrorgruppen.

- Det är inte ett lätt jobb. Det är ett mycket tufft jobb. Dina soldater kämpar hårt.

- Vår huvudsakliga drivkraft är att vi måste bli av med IS. Vi kommer att bli av IS. Det kommer att ske. Det sker just nu, sade Trump.

TT-Reuters

Bakgrund: Presidentordern om inreseförbud

Den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer. Det omfattade ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder – Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – i 90 dygn. Inga USA-visum skulle utfärdas i länderna under den tiden.

Dessutom skulle allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler införts. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan "religiöst förtryck" (kristna, enligt Trump själv) skulle prioriteras. Flyktingar från det krigshärjade Syrien skulle stoppas från inresa tills vidare, tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Presidentdekretets syfte var, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA och ge Washington DC tid att utarbeta rutiner för "extrem granskning" av människor från de utpekade länderna.

Beslutet ledde till omfattande folkliga protester både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare. Det kritiserades för att vara dels diskriminerande, dels ineffektivt. Den 4 februari stoppades det som konstitutionsvidrigt av James Robart, federal domare i Seattle.

Vita huset övervägde att överklaga till Högsta domstolen men valde att i stället arbeta fram ett nytt, mindre omfattande, dekret. Det presenterades den 6 mars. I den nya skrivningen är Irak undantaget från listan av länder med inreseförbud och undantag görs också för människor som redan har giltiga visum och andra tillstånd. Tillsvidarestoppet för flyktingar från Syrien slopas också.

Den nya ordern skulle ha trätt i kraft den 16 mars, men har nu stoppats av domstolar i Hawaii och Maryland.

Källa: Amerikanska medier

ANNONS