Glada greker firar resultatet

ANNONS
|

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) anser att läget nu är osäkert för Grekland.

–Det är inte uppenbart vad som är vägen framåt för Grekland och den grekiska ekonomin, säger hon till TT vid 22-tiden på söndagen.

Hon säger att det finns en risk för att det blir en ekonomiskt väldigt tuff situation för Grekland.

–Mycket handlar om hur samtalen kommer att bli de närmaste dagarna mellan Grekland och de som har lånat ut pengar till dem, nämligen medborgarna i de andra euro-länderna.

–Och hur Europeiska centralbanken (ECB) agerar därför att de grekiska bankerna är helt beroende av nödfinansiering av ECB.

ANNONS

Greklands premiärminister Alexis Tsipras slår an en beslutsam ton och flaggade tidigt under söndagskvällen för snara förhandlingar. Han avfärdar också "grexit", ett eventuellt grekiskt utträde ur valutaunionen.

–Grekerna har bevisat att demokratin inte kan utpressas. Det finns inga enkla lösningar, men det finns rättvisa lösningar – så länge det finns god vilja på båda sidor, sade Tsipras och berättade att han redan på måndagen kommer att samla landets partiledare för överläggningar, rapporterar TT.

Läs också: Experten: Grekland måste lämna euron

Finansministern Yanis Varoufakis sade under tidig söndagskväll att Grekland är redo att "sträcka ut en hand" för att samarbeta med långivarna, rapporterar Reuters.

Genom folkomröstningen har grekerna sagt "nu räcker det" med åtstramningar, framhåller Varoufakis enligt flera medier.

Men nya förhandlingar om Grekland är "svårt att föreställa sig", säger Tysklands vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel, enligt AFP. Enligt Gabriel har Tsipras "bränt de sista broarna som Europa och Grekland hade kunnat använda för att nå en kompromiss".

Andra tyska politiker är också kritiska.

–Nu måste man ställa sig frågan om det kanske är bättre för Grekland att stå utanför eurozonen. Grekland har valt isoleringens väg, säger Hans Michelbach från bayerska CSU till Reuters.

ANNONS

Nej-sidan fick tidigt en stadig övervikt under rösträkningen. Vid 23-tiden (svensk tid) hade 90 procent av rösterna räknats och nej-sidan hade då ett klart övertag med 61,5 procent av rösterna (mot 38,5 för ja.sidan).

På gatorna i Aten firas valresultatet och på bilder ses jublande och glada greker. Men det är inte alla greker som firar resultatet, många känner också en oro.

Läs också: "Sammanbiten stämning på grekiska landsbygden"

Strax efter klockan 22 på söndagen rapporterade Reuters att den konservative oppositionsledaren Antonis Samaras avgår.

Ett extrainsatt toppmöte för euroländernas stats- och regeringschefer kommer att hållas på tisdag kväll, meddelade EU:s ordförande Donald Tusk vid 23-tiden. Men redan på måndagsmorgonen kommer EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att hålla telefonkonferens med Donald Tusk, Europeiska centralbankens chef Mario Draghi och eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, rapporterar Reuters.

Läs också: Detta har hänt, från kris till folkomröstning

Valet i Grekland har handlat om långivarnas förslag och om det ska accepteras eller inte. Regeringen har uppmanat väljarna att säga nej till förslaget.

Frågan i omröstningen var formulerad som så här, enligt TT: "Bör utkastet till det avtal som lades fram av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden vid eurogruppens möte den 25 juni, bestående av två delar som tillsammans utgör deras förslag, accepteras?"

ANNONS

ANNONS