Fyra snabba om Kataloniens folkomröstning

På söndagskvällen stängdes vallokalerna i Katalonien efter en folkomröstningen som har kantats av oroligheter och våldsamma sammandrabbningar. GP ställer fyra frågor till GP:s Hanna Rydén som är på plats i Barcelona.

ANNONS
|

Hur har stämningen varit under dagen?

– Det harvarit oroligt under dagen.Jag såg tidigare personer för och mot självständighet drabba samma och det var enhätsk stämning. Jag har inte sett något polisvåld själv, men jag har sett flera bilder och videos på det. Efter omröstningen har det varit segerstämning bland katalaner. Omröstningen en viktig ståndpunkt för dem, oavsett resultat. Folk jublar.

Vad kommer veckans sammandrabbningar får för konsekvenser?

– Jag tror att sammandrabbningarna har fått fler personer att rösta. Jag har inte sett så många rädda. Tvärtom. Det har motiverat folk som inte hade tänkt rösta att rösta ändå. Men det kommer troligen även att ökasplittringen mellan Katalonien och Spanien. Många kritiserar polisens agerande och menar att det inte hör hemma i ett demokratiskt land.

ANNONS

Efter folkomröstningen sa Spaniens premiärministeratt det inte hade genomförtsnågon omröstning vad innebär det?

– Det är svårt att veta vad det kommer att leda till. Men det visar hur splittrat landetär och det här eldar bara på splittringen. Nu gäller det att regeringarna pratar och förhandlar med varandra. Som det är nu har de två olika verkligheter. Att de under dagen harsagt olika siffror på hur många som har skadats är en symbolik för det.

Vad kommer den här omröstningen leda till?

– Det vet man inte. Den ena sidan säger att det är en legal omröstning och den andra säger att denär illegal. Det är många frågetecken nu. Hur många röstade? Har det gått rätt till? Är det en omröstning? Kommer verkligen Katalonien att utropaen egen stat?

ANNONS