FBI-chefen: Utreder kopplingar till Ryssland

ANNONS
|

James Comey bekräftar att FBI utreder möjliga försök av den ryska regeringen att påverka presidentvalet i fjol, däribland länkar mellan personer inom Donald Trumps kampanj och Moskva. I utredningen ingår bland annat också om det har funnits koordination och kontakter mellan kampanjen och de ryska försöken.

-På grund av att det är en pågående utredning och att den är sekretessbelagd kan jag inte säga mer om vad vi gör och vems uppträdande vi undersöker, säger Comey.

Det är representanthusets underrättelseutskott som bjudit in Comey samt chefen för underrättelseorganet NSA Mike Rodgers. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat huruvida ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

ANNONS

"Inga bevis"

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, säger till tv-kanalen NBC att han hoppas på information om vad som motiverar Ryssland och vad amerikaner behöver hålla ögonen öppna för i framtiden – samt att punkt sätts för Trumps påstående om att han avlyssnades på order av Barack Obama.

-Det finns inga bevis som stödjer presidentens utspel om att han avlyssnades av sin företrädare... Det presidenten sade var helt falskt, säger Schiff som i fredags fick en genomgång av en hemlig rapport från justitiedepartementet i ärendet.

Enligt utskottets republikanske ordförande Devin Nunes har inte någon telefonavlyssning skett i Trump Tower.

Andra eventuella former av övervakning av Donald Trump eller hans förtrogna har dock ännu inte uteslutits, enligt Nunes, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

Står fast

Det var för drygt två veckor sedan som presidenten via Twitter påstod att dåvarande presidenten Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det, inklusive James Comey.

Men Donald Trump står fast vid sitt utspel och har bett kongressen utreda frågan. Vid presskonferens med Tyskland förbundskansler Angela Merkel sade Trump att "när det gäller den förra regeringens avlyssning har vi åtminstone någonting gemensamt", med hänvisning till skandalen 2013 då visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att NSA ägnat sig åt massiv global övervakning av teletrafik. Bland de världsledare vars telefoner avlyssnats fanns Merkel.

ANNONS

Texten uppdateras.

Fakta: Trumps anklagelser om avlyssning

Det var den 4 mars som USA:s president Donald Trump bland annat twittrade: "Hur lågt har president Obama sjunkit genom att avlyssna mina telefoner under den väldigt heliga valprocessen. Det här är Nixon/Watergate. Dålig (eller sjuk) kille!"

Några bevis för den allvarliga anklagelsen har inte presenterats. Tvärtom har uppgiften tillbakavisats av bland andra den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper. Även FBI-chefen James Comey anser att anklagelserna inte har någon grund.

Vita huset har stått fast vid att Barack Obamas regering genomförde någon form av övervakning av Donald Trumps valkampanj. "Det är ingen tvekan om att något hänt. Frågan är om det är övervakning, buggning eller vadå", har presstalesman Sean Spicer sagt, enligt nyhetskanalen CNN.

Trumpstaben har även anklagat det brittiska underrättelseorganet GCHQ för att ha hjälpt Obamaregeringen att avlyssna Trump. Utspelet har avfärdats av såväl Storbritannien som underrättelseorganet NSA:s biträdande chef.

Källa: Amerikanska medier

ANNONS