De upplevde Irma: "Det var riktigt blodigt"

Irma har på sin färd genom Karibien och Florida lämnat ett 20-tal döda, stor förödelse och tvingat miljontals att evakuera sina hem. Kristoffer Sandberg och Peo Rydgren var bland dem som stannade kvar i Florida när Irma drog över. – Det var riktigt blodigt, säger Peo Rydgren

ANNONS
|

Orkanen Irma degraderadestill en tropisk storm när den drog in över norra Florida under måndagen, svensk tid. MenIrmas genomresa över de karibiska öarna var långt ifrån smärtfri och en tredjedel av Floridas befolkning beordrades att evakuera sina hem innan Irma nådde delstaten.

GP pratademed Peo Rydgrensombori Brevard County, i östra Florida, under fredagen. Han berättade då att han skulle fly menvalde till sistatt stanna kvar, då prognosernasa att Irma skulle slå till från väst. Men lördagsnatten, då Irma drog in över Florida, blev allt annat än lugn.

– Det var riktigt blodigt. Strömmen gick.Det var tornadovarningar hela natten och vattennivån steg en meter.Vår glasdörr var nära att blåsa in så vi fick hålla koll på den hela natten.Våra asfaltstakplattor släppteoch då lät det bank, bank, bank, säger han.

ANNONS

Efter en ganska sömnlös natt drog Irma sig vidare men lämnade spår på Peo Rydgrens hus, och runt omkring i staden.

– Staketet är helt bortblåst och plattor har lossnat från mitt tak. Träd har ryckts upp i området. Det ser utsom en riktig storm. Det är tur att den är över. Denvar så himla otäckt, säger han.

Kristoffer tvingades kvar på västkusten

GPpratadeäven med göteborgaren Kristoffer Sandberg,19, som bori staden Tampa, på lördagskvällen. Han hann inte boka flygbiljetter i tid ochtvingades uppleva natten då Irma slog till. När GP når honompå måndagen har hanåtervänt till sin studentlägenhet efter att ha spenderat natten i en skolas gymnastiksal, som fungerade som ett skyddsrum.

– Det är skönt att vara tillbaka hemma och att veta att ingen som jag känner verkar ha skadat sig. Jag trodde att inget i lägenheten skulle vara kvar, men lägenheten tog ingen skada alls, säger han.

I gymnastiksalen sov han tillsammans med 20 till 30 andra personer på gymnastikmattor.

– Det var nervöst. Men alla i gymnastiksalen försöktehålla sig lugna. Det regnade mycket utanför och detläkte in vatten på flera ställen så man oroade sig för att det skulle spruta in, säger Kristoffer Sandberg.

Han säger att de ändå hade tur. Tampa Bay, området där han bor, harbåde ström och vatten.Just nu blåser detlite mer än vanligt och det är cirka en decimeter vatten på vissa gator. Men annars har området klarat sig relativt bra.

ANNONS

– Det är grenar och grejer överallt. Trädgårdsredskapligger utspridda på marken.Men det är inga skador på husen där vi bor, säger han.

"Efter det här känns det skönt att flytta tillbaka"

Andra områden har drabbats betydligt värre av Irma.Ett 20-tal personer på de karibiskaöarna och i Florida har hittills rapporteratsha dött till följd av Irma,CNN uppgeratt mer än 6,2 miljoner är strömlösa i Florida och bland annat Kuba, Miami och Jacksonville har drabbatsav kraftigaöversvämningar enligt orkancentret NHC.

Och ännu är det inte över. Översvämningsvarningarna står kvar ochIrma rör sig nu vidare norrut. Peo Rydgren har bott i Florida i elva årmen ska flytta tillbaka till Sverige i slutet av månaden.

– Efter det här känns det skönt att flytta tillbaka. Att sådanthär inte händer i Sverige är en av de saker som är så himla fantastiska med Sverige, säger han.

ANNONS