Bilden är tagen från en video som visar säkerhetsstyrkor som tar betäckning under den förmodade terroristattacken i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou på fredagen.
Bilden är tagen från en video som visar säkerhetsstyrkor som tar betäckning under den förmodade terroristattacken i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou på fredagen.

Blodbad i Burkina Faso efter dubbelattack

Minst åtta personer dödades i attacker mot arméns högkvarter och Frankrikes ambassad i Burkina Faso på fredagen. Ingen grupp har tagit på sig dåden.

ANNONS
|

Blodbadet i huvudstaden Ouagadougou inleddes på förmiddagen. Under hela dagen var uppgifterna om antalet döda och skadade osäkra och varierande.

Först på kvällen klarnade bilden. Åtta militärer dog och 80 skadades i de två attackerna och åtta angripare sköts ihjäl, enligt säkerhetsministern Clement Sawadogo rapporterade AFP.

Tidigare uppgifter talade om ett 30-tal dödsoffer.

Ministern berättade att det var en bilbomb som exploderade vid högkvarteret i ett självmordsdåd:

- Fordonet var fullpackat med sprängmedel.

ANNONS

Flydde centrum

Ett möte med den afrikanska antiterroriststyrkan G5 Sahel var planerat att hållas i högkvarteret.

- Kanske var det målet, sade Clement Sawadogo.

Rummet där mötet skulle ha hållits blev helt förstört, men det hade flyttats till en annan lokal, enligt Sawadogo.

Explosionen skakade byggnader i området och startade en brand. En mörk rökpelare steg mot skyn.

Panikslagna människor flydde från stadens centrum, medan undsättande säkerhetsstyrkor körde i andra riktningen.

I en till synes koordinerad attack mot franska ambassaden och kulturinstitutet, någon kilometer från högkvarteret, såg vittnen flera män komma ut ur en bil och börja skjuta.

Tidigt på eftermiddagen meddelade militär och polis att läget var under kontroll i huvudstaden.

Flera stora dåd

Fortfarande sent på kvällen hade ingen grupp tagit på sig attackerna.

TT: Vilka kan ha utfört detta?

- Det är lite svårt att säga med två så olika mål. Franska ambassaden ligger i linje med de många islamistiska attackerna i landet under de två senaste åren, svarar forskaren Jesper Bjarnesen på Nordiska Afrikainstitutet, specialiserad på Burkina Faso.

ANNONS

- Men attacken mot högkvarteret pekar mer mot en uppgörelse efter den misslyckade kuppen 2015. För rättegången mot kuppmakarna är på väg att inledas.

Efter ett folkuppror i oktober och november 2014 inleddes en övergångsperiod mot nya val. Under den perioden skedde ett misslyckat kuppförsök.

Dubbelattacken är en av de större i Ouagadougou i närtid. I augusti 2017 dödades 19 människor i ett dåd som ingen har tagit på sig ansvaret för, enligt AFP. I januari 2016 dog 30 personer i attack som terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim tog på sig.

Burkina Faso, som i norr gränsar till Mali, deltar i G5 Sahel i kampen mot militanta extremistiska islamister i regionen.

TT

Fakta: Burkina Faso

Antal invånare: 18105570 (2015).

Statsskick: Republik, enhetsstat

Statschef: Roch Marc Christian Kaboré, vald i november 2015

Huvudstad med antal invånare: Ouagadougou 1627000 (uppskattning 2012)

Källa: Landguiden

ANNONS