Donald Tusk visar upp det brevet han tagit emot som undertecknats av den brittiska premiärministern Theresa May, och som gör att skilsmässan med EU inleds.
Donald Tusk visar upp det brevet han tagit emot som undertecknats av den brittiska premiärministern Theresa May, och som gör att skilsmässan med EU inleds.

Adjö, EU – nu börjar brexit

Brevet om brexit är framme. Nu väntar minst två år med tuffa förhandlingar mellan London och Bryssel.

ANNONS
|

Sällan har ett brev fått så mycket uppmärksamhet som det som Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow överlämnade till EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på onsdagen.

Innehållet berättar att britterna nu åberopar artikel 50 och därmed formellt drar igång processen för att lämna unionen.

- Det här är ett historiskt tillfälle som inte går att vända tillbaka ifrån. Vi kommer att ta våra egna beslut och våra egna lagar. Vi tar kontroll över de saker som berör oss mest, förklarar Theresa May inför sitt parlament i London.

ANNONS

Bra för båda?

May anstränger sig både i brevet och inför parlamentet att låta försonande och tala om det bästa för både London och Bryssel.

- Vi kommer att fortsätta att vara en trovärdig vän och allierad. Vi kommer att göra vad vi kan för att hjälpa EU att blomstra och lyckas, säger premiärministern.

I brevet föreslår hon sju principer inför de förhandlingar som kommer att starta senare i vår, med ömsesidig respekt som främsta ledord. Att förhandlingarna skulle kunna sluta i ett sammanbrott och en automatisk skilsmässa utan färdigt avtal utesluts visserligen inte – men tonas samtidigt ner.

"Både Storbritannien och EU skulle naturligtvis klara av det, men det är inget som någondera sidan söker. Vi måste arbeta hårt för att undvika ett sådant resultat", skriver May till Tusk.

"Lång och svår väg"

I Storbritannien har onsdagen redan döpts till B-dagen, med stort jubel hos vinnarsidan i fjolårets folkomröstning om EU-utträdet.

"Frihet!" skriker tidningen Daily Mail ut på sin förstasida.

Innan dess väntar dock många timmar vid förhandlingsborden. En lång rad frågor ska redas ut. May hoppas tidigt kunna göra klart vilka rättigheter som ska gälla för EU-medborgare i Storbritannien och britter i resten av EU.

ANNONS

En annan tidig fråga för London blir hur landgränsen mellan det brittiska Nordirland och EU-landet Irland fortsättningsvis ska fungera.

- Det här är dag ett på en väldigt lång och svår väg, lyder den första kommentaren från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i ett möte med Maltas premiärminister Joseph Muscat på onsdagen.

Utkast på fredag

Närmast väntar för de kvarvarande EU-länderna att bestämma sig om sin förhandlingslinje.

Donald Tusk skickar ut ett första utkast redan på fredag som sedan ska ha förvandlats till ett förhandlingsmandat när de kvarstannande 27 stats- och regeringscheferna samlas till ett extrainsatt brexitmöte i Bryssel den 29 april.

Först efter det kan Barnier inleda de formella samtalen. Målet är att nå en uppgörelse redan inom 18 månader för att möjliggöra klartecken från alla i god tid inför den 29 mars 2019, då Storbritannien på egen hand kan kasta loss.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Artikel 50

Här är grundlinjerna i Lissabonfördragets Artikel 50:

1. Varje medlemsstat får i enlighet med sina konstitutionella bestämmelser besluta att utträda ur unionen.

2. Den medlemsstat som beslutar att utträda ska anmäla sin avsikt till Europeiska rådet. Mot bakgrund av Europeiska rådets riktlinjer ska unionen förhandla fram och ingå ett avtal med denna stat där villkoren för dess utträde fastställs, med beaktande av dess framtida förbindelser med unionen.

3. Fördragen ska upphöra att vara tillämpliga på den berörda staten från och med den dag då avtalet om utträde träder i kraft eller, om det inte finns något sådant avtal, två år efter den anmälan som avses i punkt 2, om inte Europeiska rådet i samförstånd med den berörda medlemsstaten med enhällighet beslutar att förlänga denna tidsfrist.

Fakta: Vad händer nu?

Här är hållpunkter för den närmaste månadens brexithändelser:

* 30 mars: Premiärminister Theresa May väntas presentera hur tusentals EU-lagar ska förändras till brittisk lag.

* 31 mars: EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk skickar ut ett första utkast till förhandlingsmandat till övriga 27 medlemsländer.

* 11 april: Statssekreterare och EU-ambassadörer håller sitt första möte om utkastet.

* 27 april: De 27 ländernas EU-ministrar diskuterar utkastet vid ett möte i Luxemburg.

* 29 april: Stats- och regeringscheferna samlas i Bryssel för att slå fast mandatet.

Källa: Politico.eu

Fakta: Theresa Mays brev till EU

Storbritanniens premiärminister Theresa May föreslår i sitt utträdesbrev till EU sju principer för att "säkerställa att processen blir så smidig och framgångsrik som möjligt":

1) Vi bör engagera oss konstruktivt och respektfullt, i en anda av ärligt samarbete.

2) Vi bör alltid sätta medborgarna först.

3) Vi bör arbeta för att säkra en bred uppgörelse.

4) Vi bör arbeta tillsammans för att minimera störningar och skapa så lite osäkerhet som möjligt.

5) Särskilt måste vi uppmärksamma Storbritanniens unika relation med Irland och vikten av fredsprocessen i Nordirland.

6) Vi bör inleda tekniska samtal om detaljerade områden så tidigt som möjligt, men måste prioritera de största utmaningarna.

7) Vi bör fortsätta arbeta tillsammans för att främja och skydda våra delade europeiska värderingar.

ANNONS