ÖB: Beredd på inte önskvärt agerande

Den första fasen av Aurora har inletts. Samtidigt börjar på torsdagen den ryska övningen Zapad. – Vi är beredda på agerande som inte är önskvärt, säger ÖB Micael Bydén.

ANNONS
|

Amerikanskt och franskt luftvärn finns nu på Säve I Göteborg. Det sker inom ramen för det samförståndsavtal om så kallat värnlandsstöd som Sverige har träffat med försvarsalliansen Nato. Det kan gälla i fred, i kris och krig. Nu praktiseras det för första gången under den största försvarsövningen i landet sedan 1993.

På Säve finns amerikanska lutfvärnsrobotsystemet Patriot och franska SAMP/T, två system som finns med som alternativ när svenska staten ska köpa in nytt luftvärn. Det är prioriterat och en affär på uppskattningsvis 10 miljarder kronor.

– Det är lite av en industrimässa, säger ett svenskt befäl när vi står ute bland pjäser och utländska soldater i blåsten på Hisingen.

ANNONS

Men bakgrunden är allvarlig. Aurora genomförs med utländskt deltagande i en tid av kraftigt försämrat säkerhetsläge inte minst i Östersjöregionen.

Kapten Thomas Harris berättar att deras träningsverksamhet har förändrats i Europa under det senaste halvåret. Numera har man med sig totalt 20 skarpa robotar, "live birds", även om skjutningar simuleras under övning.

Varnar för konfrontationer

Den svenske försvarsministern Peter Hultqvist har varnat för konfrontationer med rysk militär. När GP ber ÖB Micael Bydén kommentera det säger han:

– Vi är beredda på att det kan bli agerande som inte är önskvärt och behöver ta hand om. Vi har hög beredskap. Just nu känner jag mig till freds med det. För ÖB var det tidigt uppenbart att det kommer att pågå flera övningar under den tid som Aurora genomförs.

– Det pågår även en övning i Polen, Dragon. Det innebär att det är väldigt mycket militära aktiviteter inom ett rätt begränsat område. Därför är vi väldigt noggranna med att vara transparenta, att berätta om övningen, var vi övar, hur vi övar och varför.

– Det är också viktigt att vi är observanta om det händer saker, om det sker en incident som kanske skulle kunna eskalera och bli något annat.

Sverige har bjudit in observatörer från de aktuella länderna i Östersjöområdet, inklusive Ryssland och Vitryssland.

ANNONS

– VI är också inbjudna till Vitryssland. Det är viktigt för att säkerställa vad det här handlar om. Det bästa vi kan göra just nu är vara så öppna som möjligt med vad vi gör. Det ska inte råder några tvivel och bli några överraskningar ute över Östersjön.

"Omvärdsläget har försämrats"

ÖB Micael Bydén konstaterar att omvärldsläget försämrats.

– Om vi bara tar det isolerat i vår del av Europa ser vi dagligdags att vi lägger mer resurser på skarp verksamhet som incidentberedskap. Det är i den världen vi lever just nu. Det är viktigt att vara uppmärksam och noggrann att man inte ställer till det vare sig för sig själv eller någon annan.

ÖB kommer att följa hela Aurora, under dess olika skeden. Om besöker i Göteborg säger han:

– Det var viktigt för mig att komma ut tidigt. Ett huvudfokus är värdlandsstödet. Här har vi nu tagit emot två av de mest signifikanta förbanden.

– Jag pratar med både fransmän och amerikaner för att höra hur det gått att komma hit, hur det är mottagna och om de får det stöd de behöver för att jobba med de här systemen. Där är vi i början av en resa, men de säger att de är otroligt fint välkomna.

ANNONS

Kapten Thomas Harris står framför ett Patriotbatteri och säger:

– Vi är mycket tacksamma att få tillfälle att delta här. Det är en utmärkt möjlighet för oss att hjälpa våra partner och allierade i övningar och missioner. Vi har blivit extremt gott mottagna och alla är mycket vänliga. Maten är fantastisk.

Han är från Houston i Texas, men hans bataljon är förlagd i närheten av Ramsteinbasen i Tyskland. 32 fordon ingår i hans Patriotbatteri.

– Vi är specialiserade på luftförsvar mot hot som taktiska ballistiska robotar och kryssningsrobotar.

– Vår resa från basen och hit tog två dagar över 140 mil. För oss är det viktigt för det ger oss möjligt att utvärdera hur lång tid det tar att komma på plats, bli stridsberedda och hur bra vi kan fullgöra vårt uppdrag.

"Vi ska stödja de svenska styrkorna"

Syftet med uppdraget i Sverige är, säger han, är att stödja de svenska väpnade styrkorna och bidra till att bygga upp den operationella förmågan.

De integreras med länkar för kommunikation, sensorer och vapen för att snabbt kunna välja det bäst lämplig vapentyp mot ett annalkande hot.

– Varje sekund räknas i den här kampen, säger Thomas Harris. Från Göteborg går förbandet i konvoj till Östkusten för nästa fas i Aurora. Där ska de, i en taktisk miljö, testa allt de lär sig i Göteborg under den här veckan. – Vi ser fram mot framtida samarbete och att få komma tillbaka hit, säger amerikanen.

ANNONS

ANNONS