DUP och Sinn Féin återupptar förhandlingarna om regionens budget i Nordirlands parlament, inrymt här på egendomen Stormont. Arkivbild.
DUP och Sinn Féin återupptar förhandlingarna om regionens budget i Nordirlands parlament, inrymt här på egendomen Stormont. Arkivbild.

Ännu ingen uppgörelse om Nordirland

Ännu en dag har gått utan att det republikanska partiet Sinn Féin och probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP) kunnat enas i ett sista försök att nå en uppgörelse om maktdelningen i Nordirland. Om parterna inte kommer överens inom kort går den brittiska regeringen in och styr.

ANNONS
|

När måndagskvällen kom klargjorde Sinn Féin att inga genombrott gjorts under dagens förhandlingar med DUP, men enligt Sinn Féin fortsätter samtalen på tisdagen.

Månader av förhandlingar har hittills varit resultatlösa. I ett uttalande från DUP riktat till den brittiska regeringens Nordirlandsminister James Brokenshire skriver partiet att man inte kommer att acceptera en dålig överenskommelse för att skynda på processen. Dessutom ber DUP Brokenshire att lägga en budget som kan säkra en god förvaltning i regionen, rapporterar BBC.

Brokenshire säger nu att läget ska analyseras efter tisdagens förhandlingar.

I januari hölls nyval i Nordirland efter att Sinn Féin hoppat av samstyret med DUP. De båda sidorna har sedan dess inte lyckats nå någon ny överenskommelse om maktdelning i regionen.

ANNONS

Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland.

TT

ANNONS