Utredning om våldsamt upplopp läggs ner

Utredningen om våldsamt upplopp i Göteborg läggs ner. Det meddelar kammaråklagare Ulrika Åberg.

ANNONS
|

Det var 23 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som greps i Göteborg den 30 september. De misstänktes för våldsamt upplopp, men nu läggs alltså förundersökningen ner.

– Jag har tagit del av ett omfattande filmmaterial från polisens olika kameror och även av filmat material från allmänheten. Vidare har jag studerat vittnesförhören som hållits med poliser och andra personer. Min slutsats är att det inte har varit möjligt att följa vad de olika misstänkta personerna har gjort på platsen fram till gripandet, säger Ulrika Åberg i ett pressmeddelande

Två andra förundersökningar

Åklagaren konstaterar att det innebär att det inte kan styrkas att de misstänkta personerna har deltagit i ett våldsamt upplopp. Beslutet avser även brottsmisstanken ”ohörsamhet mot ordningsmakten”.

ANNONS

Granskningen av filmer har lett till att två andra förundersökningar har inletts. Ulrika Åberg leder en förundersökning som gäller ohörsamhet mot ordningsmakten, kammaråklagare Jonas Martinsson leder en förundersökning om våldsamt upplopp, som avser en händelse mellan polisen och NMR senare på dagen den 30 september.

I båda förundersökningarna har ett antal personer identifierats via filmer.

ANNONS