Utmaningar med val i hemtjänsten

Beslutet att införa konkurrens i hemtjänsten (LOV) i Göteborg är redan fattat. Linköping har haft LOV i flera år och gör nu en översyn för att förbättra kvaliteten. Södertälje snabbstoppade valfrihetsreformen efter brottsmisstankar.

ANNONS
|

Enligt tidsplanen kommer LOV i hemtjänsten att börja införas under nästa år. Vad kommer det att innebära i Göteborg? Den korta versionen är att de blir fler aktörer än kommunen att välja på för den som behöver hjälp. I varje stadsdel i Stockholm finns mellan 70 och 90 företag som erbjuder sina tjänster. Den som har svårt att välja kan få hjälp via webb eller telefon. André Isaksson är chef för telefontjänsten Äldre direkt.

– Vi har ett tjugotal handläggare som jobbar med äldrefrågorna. När det gäller att välja hemtjänst försöker vi lotsa de som är kapabla. Genom frågelistor försöker vi tratta ner antalet utförare till 4-5 stycken.

ANNONS

Linköping införde LOV-modellen i hemtjänsten för flera år sedan. Kommunalrådet Mikael Sanfridson (S) säger att de nu är mitt i en översyn, framför allt när det gäller kvaliteten.

– Kontrollverksamheten är oerhört central. Det finns inte samma transparens som när verksamheten drivs i egen regi, säger han

Mikael Sanfridson tycker att LOV i sig varken gör hemtjänsten bättre eller sämre.

– Det handlar mest om hur man använder LOV. Används den för att pressa ner kostnaderna riskerar man att utarma verksamheten. Det handlar både om kvaliteten mot brukarna och om arbetsvillkoren för personalen.

I Södertälje fick LOV oanade konsekvenser och avbröts efter två år. Boel Godner (S) är kommunstyrelsens ordförande.

– 2014 tog vi ett akut och väldigt snabbt beslut. Då var det vilda västern i Södertäljes hemtjänst.

Boel Godner berättar att antalet företag som ville vara med och erbjuda hemtjänst snabbt gick från tre till 19 och när LOV avbröts stod 27 bolag i kö och ville in och leverera. Under tiden skenade antalet beviljade timmar, biståndshandläggarna hann inte med och det fanns brottsmisstankar.

– Plötsligt var det många fler som var sjuka och behövde omsorg och de fick hjälp av företag att föra sin talan. Vi hade också lagt märke till att flera företag enbart anställde personer som själva hade anhöriga som redan fått hemtjänst beviljad. Dessutom använde vissa företag en mycket aggressiv marknadsföring.

ANNONS

Två polistillslag gjordes och den rättsliga processen pågår fortfarande. Boel Godner säger att hon inte vill föregripa rättegångarna, men att misstankarna räckte för att de skulle avbryta LOV.

– Det är den fria etableringsrätten som ställer till det. Här kom företag som utnyttjade de allra svagaste.

Över en natt fick kommunen flera hundra brukare att ta hand om. Boel Godner säger att Södertälje i stället för LOV nu har upphandlat ett antal företag som erbjuder hemtjänst.

– Det har gett ordning och reda.

Varför ville ni ha LOV?

– Vi tycker det är trevligt med valfrihet och införde redan för 9-10 år sedan en egen valfrihetsmodell. Vi kunde i vår vildaste fantasi inte föreställa oss att det skulle bli så här med LOV.

Vilket råd vill du ge politikerna i Göteborg?

– Är man beredd att hela tiden ha koll så att inte grov brottslighet tar sig in i hemtjänsten? Vi har sett de värsta avarterna.

Marita Lärnestad (M) är oppositionsråd i Södertälje. Hon ger en lite annorlunda bild och säger att Moderaterna vill återinföra LOV.

– Socialdemokraterna ville inte införa LOV från första början, men gick med på det. Det var så väldigt populärt och det exploderade av företag som ville leverera. Tjänstemännen hann inte med att kontrollera och larmade inte.

ANNONS

Sedan undrar hon retoriskt hur någon lär sig att "blåsa en kommun på så mycket pengar".

– Det var några få som förstörde så mycket för så många andra.

Marita Lärnestad blir upprörd över att hennes parti anklagas för att stödja kriminalitet när Moderaterna vill återinför LOV.

– Det är ett lågvattenmärke i debatten. Vi vill värna de småskaliga företagen.

Hur förberedda skulle ni vara i dag?

– Har man varit med om något sånt här är man på tårna. Vi har lärt oss jättemycket. Vi måste ha kontroll. Då hade vi inte det.

LOV i Sverige

  1. 158 kommuner har infört
  2. 18 har beslutat att införa
  3. 46 har beslutat att inte införa
  4. 6 har avbrutit
  5. Lagen om valfrihetssystem (LOV) trädde i kraft den 1 januari 2009. Lagen är frivillig för kommunerna när det gäller hemtjänst. För den som har beviljats hemtjänst innebär den att man själv får välja bland olika aktörer, både kommunens hemtjänst och olika företag som erbjuder sina tjänster.
ANNONS