Ulla skickades hem med Alvedon – dog av blödande magsår

Efter att ha besökt Mölndals lasarett två dagar på raken, dog Ulla ensam i sitt hem. Det skriver SVT Nyheter Väst. – Hon låg över ett element, täckt av sitt eget blod och exkrementer. Och hon var blå i ansiktet, säger sonen Jan Tordenius.

ANNONS
|

I februari 2015 började Ulla Tordenius , 80 år, må dåligt. Hon upplevde smärtor i magen och besökte Mölndals lasarett två dagar på raken. Men båda gångerna skickades hon hem – sista gången med en remiss om sjukgymnastik. Det slutade med att hon dog, ensam hemma, samma kväll. Det skriver SVT Nyheter Väst som först berättat om Ulla.

Ulla hade under 10 års tid tagit hand om sin sjuka make Leif som drabbats av en stroke. Och när han i februari 2015 var iväg på rehabilitering, blev Ulla sängliggandes i fyra dagar med svåra magsmärtor. Hon berättade för sonen Jan om hur hon mådde, och det slutade med att hon fick åka in till Mölndals lasarett med ambulans. Men där fick hon diagnosen magsjuka, trots att det i hennes patientjournal står att hon tidigare haft flera sjukdomar, bland annat KOL, förstorat hjärta, tarmproblem och högt blodtryck, och skickades hem med smärtstillande.

ANNONS

– Man ska aldrig skicka hem någon som är 80 år, speciellt med rådande omständigheter. Det är inhumant, säger sonen Jan Tordenius till GP.

"Hon låg över ett element"

Dagen efter behövde Ulla åka in igen. Hon hade blivit sämre och efter sex timmars väntan fick hon träffa en läkare. Än en gång blev diagnosen magsjuka, och då hon även klagat på ryggsmärtor, fick hon en remiss till en sjukgymnast. Redan samma kväll dog hon i sitt hem. Det kom fram att dödsorsaken var förblödning av magsår i tolvfingertarmen. Jan Tordenius berättar hur hans bröder hittade sin mamma:

– Hon låg över ett element, täckt av sitt eget blod och exkrementer. Och hon var blå i ansiktet, säger han.

Jan Tordenius berättar att ingen på Mölndals lasarett hade kontaktat Ullas anhöriga. Han poängterar att de mycket väl visste att hon bodde ensam med sin make.

– Att de skickade hem henne ensam, just den biten har jag väldigt svårt att smälta, säger han och tar ett djupt andetag.

– Bara tanken river upp gamla sår. Det är som en film som spelas upp, om och om igen.

Anser att kritiken varit för mild

Mölndals lasarett gjorde heller ingen egen Lex Maria-anmälan. Jan och hans bror tog istället saken i egna händer och anmälde sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). SVT Nyheter Väst skriver att IVO ger Mölndals lasarett skarp kritik och påminner, bland annat, om att patienter enligt lag ska ges sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård samt att man ska visa omtanke och respekt.

ANNONS

– Jag tycker kritiken varit för mild,säger Jan och fortsätter:

– Lasarettet är ändå en del av Sahlgrenska. Det är ett av Sveriges största sjukhus.

"Det är beklagligt självklart"

Björn Andersson är chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han håller med om kritiken som IVO riktat, och berättar att de för en dialog med verksamhetschefen och att en Lex Maria-anmälan kan komma att göras.

– Det är självklart beklagligt och fruktansvärt. Jag håller med om IVO:s beslut. Då jag inte har alla detaljer kan jag inte uttala mig om allt, men det pågår en utredning utav detta, säger han.

Jan Tordenius kommer nu gå vidare till Patientförsäkringen.

– Men det ändrar dock inte det faktum att mamma är borta. Det här får bara inte hända någon igen, säger Jan.

ANNONS