Två bomber på kort tid

Två hemgjorda bomber har på kort tid hittats i eller vid skolor i Göteborg. Händelserna ger ingen direkt effekt på skolornas säkerhetsarbete, som intensifierats under senare år.

ANNONS
|

Polisens bombgrupp sprängde sent i söndags kväll ett föremål vid Flatåsskolans fotbollsplan. Av allt att döma rörde det sig om en hemmagjord mindre så kallad rörbomb.

- Det finns inga misstänkta personer och ingen koppling till gängkriminalitet eller någon organisation. Lika gärna som att bomben placerats där, kan någon ha tappat den, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Flatåsskolan är en kommunal grundskola med omkring 500 elever från förskoleklass till årskurs 6. Gunlög Valinder är en av rektorerna.

- Jag fick reda på detta i morse och ringde polisen som bekräftade att det funnits en bomb som sprängts. Polisens bedömning var att det inte var någon risk att bedriva verksamhet i skolan och de berättade att förundersökningen lagts ned.

ANNONS

Denna information lades ut på informationsnätet Hjärntorget, riktat till föräldrarna, och informationen gavs till skolans personal.

Tidigt i går morse kom en hel del frågor till skolan men enligt Gunlög Valinder klingade uppmärksamheten av under dagen. Några ytterligare insatser gjordes inte från skolans sida.

- Nej, polisens bedömning var att det inte fanns något förhöjt hot och i det läget ska vi inte jaga upp varken föräldrar eller barn, säger Valinder.

För knappt två veckor sedan inträffade en explosion inne på Cybergymnasiet, en friskola med lokaler vid Järntorget. Uppmärksamheten blev stor, skolan och även kringliggande fastigheter utrymdes.

En elev vid skolan anhölls men släpptes snabbt på fri fot. Han är dock fortsatt misstänkt, säger kammaråklagare Daniel Jerdén:

- Utredningen är levande men jag har rubricerat ned misstankarna mot eleven till allmänfarlig vårdslöshet, från den ursprungliga allmänfarlig ödeläggelse, säger Jerdén som beskriver händelsen som ett pojkstreck som gick mer eller mindre snett.

Åklagaren vill inte uppge var i skolans lokaler explosionen skedde och tillägger att det inte var så farligt som det i förstone verkade.

Kristina Haeffner är rektor för Cybergymnasiet. Skolan håller på och gör klart en utvärdering av händelsen. Den pekar på att skolan följt sina rutiner vad gäller krishantering och utrymning av lokalerna.

ANNONS

- Sedan tidigare har vi låsta dörrar. Vad vi kan se finns det inget vi kunnat göra annorlunda. Man kan inte skydda sig eller försäkra sig mot allt, säger Haeffner.

Benny Lindgren är säkerhetsansvarig för de kommunala gymnasieskolorna i Göteborg.

- Arbetet med säkerhetsfrågor har ökat och intensifierats under de senaste åren. Grunden för det är framförallt att vi på flera skolor haft problem med personer som rört sig där utan at ha där att göra. Det har orsakat konflikter och ibland slagsmål.

Som en tung bakgrund har det internationella väpnade våldet i skolmiljö funnits. Och på hemmaplan vansinnesdådet på Kronans skola i Trollhättan i oktober i fjol.

I början av året genomfördes en säkerhetskartläggning på de kommunala gymnasierna.

- I dag är i princip varje skola låst för utomstående, och de som inte är det kommer snart att vara det, säger Benny Lindgren. Den upplevda tryggheten har blivit väsentligt större.

Mot hot inifrån hjälper inte stängda dörrar. Här pekar Benny Lindgren på vikten av tydliga ordningsregler och diskussioner om uppförande - värdegrundsarbete.

- Det räcker inte med tekniska åtgärder; vi måste bygga upp den egna medvetenheten hos elever och personal.

ANNONS