Centralstationen i Nyköping har evakuerats efter att en misstänkt spärngladdning hittades vid spåren. FOTO: Ponuts Stenberg/TT
Centralstationen i Nyköping har evakuerats efter att en misstänkt spärngladdning hittades vid spåren. FOTO: Ponuts Stenberg/TT

Troligt sprängmedel vid tågstation i Sverige

Polisen har säkrat ett föremål som bedöms innehålla sprängmedel vid centralstationen i Nyköping. Föremålet har nu flyttas till en säker plats. – Vår bedömning är att det innehåller sprängmedel med att det saknas komponenter som gör att det kan explodera, säger Björn Öberg, presstalesman vid polisen i region Ost.

ANNONS
|

Vid 11-tiden under tisdagsförmiddagen evakuerades centralstationen och ett närliggande hotell i Nyköping efter att ett misstänkt farligt föremål hittades mellan spåren intill tågstationen. Polisen upprättade tidigt stora avspärrningar runt stationen och har under dagen haft tät kontakt med nationella bombskyddet.

På begäran av polisen stängde även Trafikverket också ner all tågtrafik i området under insatsen.

Innehåller troligen sprängmedel

Efter att den lokala polisen skickat bilder och undersökt föremålet har det nu flyttats till vad polisen beskriver som en säker plats. Vid 15-tiden släpptes tågtrafiken också på igen och avspärrningarna hävdes.

– Vår bedömning är att det innehåller sprängmedel, men nationella bombskyddet har gjort bedömningen att det har varit säker att flytta då det saknas komponenter som gör att det kan explodera, säger Björn Öberg.

ANNONS

Polisen letar spår

Han berättar att polisen nu ska genomföra en teknisk undersökning av föremålet innan det ska skickas för analys till Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

– Vi ska se om vi kan hitta fingeravtryck eller andra spår på det. Sedan ska innehållet analyseras. Det är först då vi till 100 procent kan säga om det innehåller sprängmedel eller inte, säger Björn Öberg.

Presstalesmannen vill i nuläget inte berätta några detaljer kring hur det misstänkta föremålet ser ut, men berättar ”att det inte var större än att det gick att flytta med händerna”.

Polisen har efter händelsen inlett en förundersökning med rubriceringen "brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.”

– Det är rubriceringen i nuläget, när det handlar om sprängmedel kan det finnas olika rubriceringar som till exempel allmänfarlig ödeläggelse, försök till allmänfarlig ödeläggelse, sabotage, eller andra rubriceringar.

Misstänker ni att någon har försökt skapa en riktigt bomb, och saknat kompetensen för att få den att explodera, eller att det här föremålet bara har lagts ut för att skrämmas?

– Det är en av sakerna som vi ska utreda. Varför det har legat där och om det har placerats däravsiktligt eller inte, säger Björn Öberg.

Öberg vill i nuläget inte kommentera om polisen har någon misstänkt för händelsen eller inte.

ANNONS

– Det är något som vi utreder, säger presstalesmannen.

ANNONS