Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ygeman: Inte nöjd med polisen

Inrikesminister Anders Ygeman är inte nöjd med polisens effektivitet när det kommer till att lösa brott. - Nej, det är jag faktiskt inte, säger han.

Anders Ygeman (S) pratade om brottsbekämpning och svensk polis under måndagen i Almedalen.

– Jag tycker att polisen borde klara upp fler brott, säger han.

Samtidigt underströk han att svensk polis jobbat under svåra förhållanden och haft en "väldigt ansträngd situation" på senare tid.

– Vi har haft den största omorganisationen sedan 1965, det största asylmottagandet sedan andra världskriget, ett förhöjt terrorhot och den första gränskontrollen på över 20 år.

På Johan Delbys, moderator för Dagens Samhälle, fråga om Sverige blivit "ett paradis för kriminella" opponerade sig Ygeman starkt.

– Nej, jag tycker det där är en skitrubrik, jag måste få säga det. Jämför vi svensk polis med andra europeiska poliskårer så klarar sig svensk polis ganska bra.

Vill se fler poliser

Han säger dock att antalet poliser måste bli fler och talade om att målet är att få 10 000 fler polisanställda - vilket han också tror är fullt realistiskt.

– Vi har det högsta intaget till Polishögskolan på många år och det högsta antalet sökande, så det finns goda förutsättningar.

För två år sedan bedömde polisen att det fanns 15 särskilt utsatta områden I Sverige – platser där kriminella har ett starkt inflytande på samhället. I år ökade den siffran till 23. Den bilden är dock inte helt rättvis, enligt inrikesministern.

– Att den siffran ökat beror på att vi man tidigare hade stora områden, nu har man delat upp dem. Förut var Norra Botkyrka ett område – nu säger vi Fittja och Alby. I själva verket har vi bara en bättre bild av vilka områden i Norra Botkyrka som är utsatta, säger Ygeman och fortsätter:

– Det är viktigt att vi har den här kartläggningen. Ju bättre underlag vi har, ju bättre kan vi fördela polisens resurser och frigöra samhällets resurser. I Fittja och Alby har vi ökat antalet poliser med 50 procent, där är polisen effektivare idag.

Sju av de särskilt utsatta områdena finns i Göteborg (se faktaruta).

Sverige bättre på att jobba mot extremism

Ygeman talade också om arbetet mot våldsbejakande extremism och hur man hanterar personer som återvänt från strider utomlands. På den fronten tycker han att det hänt mycket.

– Vi är betydligt bättre än vi var för tre, fyra år sedan. När vi tillträdde fanns det inte en enda kommun som hade en ansvarig för att jobba med våldsbejakande extremism - nu har i princip alla det. Ingen kommun hade en handlingsplan för vad man skulle göra med dem som reste för att kriga, de som kom tillbaka eller de som fanns i de här miljöerna - nu har de flesta stora kommuner det. Vi har också en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism som nu permanentas i BRÅ:s regi. Därutöver har vi också kriminaliserat terrorresor.

Särskilt utsatta områden i Göteborg

Biskopsgården
Bergsjön
Hjällbo
Hammarkullen
Gårdsten
Lövgärdet
Tynnered

Källa: Polisen

Läs mer om Almedalen 2017
Mest läst