Ygeman: "Ibland blir det stök"

Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser upploppet i Rinkeby som en effekt av att polisen ökat närvaron i utsatta områden.

ANNONS
|

Inrikesministern anser att det som skett i Stockholmsförorten Rinkeby är allvarligt, men han ifrågasätter inte polisens bedömning att det var nödvändigt att skjuta verkanseld. Ygeman tycker att polisen i grunden gjorde en bra insats.

- Det är bra att polisen ingriper, man grep en efterlyst person. Man har utökat närvaron i våra förorter och det har lett till fler ingripanden och kan också riskera att bli lite stökigt, men i längden leder det till ökad trygghet för Rinkebyborna, säger Ygeman.

ANNONS

"Backar inte"

Han pekar på att när polisen gjorde en insats i Hammarkullen i Göteborg, så applåderade de boende från balkongerna.

- Det pågår ett arbete för att göra våra förorter och socialt utsatta områden tryggare. Då kan det ibland bli stök, men polisen backar inte ut. Polisen finns där och kommer att gripa och lagföra de misstänkta, säger Ygeman.

Förra justitieministern, moderaten Beatrice Ask, varnar för konsekvenserna om polisen inte får tillräckligt med resurser.

Kräver polisstation

- Risken om man inte agerar kraftfullt nu är att det fortsätter och sprider sig. Vi har sett tillräckligt nu med Malmö och annat, så jag förväntar mig att regeringen har något i bakfickan, säger Ask.

Hon är kritisk till att det ännu inte finns en lokal polisstation i Rinkeby och tycker "i princip" att det borde finnas en polisstation i alla de 15 områden i Sverige som polisen pekat ut som särskilt utsatta.

ANNONS

Ygeman säger att beslutet är fattat om en Rinkebystation, att resurser finns, men beklagar att byggnadsarbetet drar ut på tiden. Han tillägger att polisen ändå ska ha en hög närvaro i området.

Rättvis bild?

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anser att på kort sikt så måste polisen få de befogenheter och resurser som behövs "för att ta tillbaka alla de här områdena".

Han tycker att den Sverigebild som amerikanska Fox News gett på det stora hela är rättvisande och att Rinkebyupploppet bekräftar det.

- Det kommer väldigt olägligt för det politiska etablissemanget som på olika sätt försöker skönmåla det svenska samhället, säger han.

Ansträngt läge

Regeringen har höjt polisens anslag med 75 miljoner kronor i år, en anslagsökning som därefter trappas upp till en knapp miljard 2020. Rikspolischef Dan Eliasson har dock sagt att det inte är tillräckligt.

Enligt polisen är ekonomin ansträngd i år. Förra året utökades antalet civilanställda med 1131 personer och för att klara den kostnaden måste man använda hälften av årets anslagskredit. Polisen ska lämna sitt budgetunderlag till regeringen i nästa vecka.

ANNONS

Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över om straffen för angrepp på blåljuspersonal ska skärpas och om fler handlingar som innebär att blåljuspersonal hindras ska kriminaliseras. Utredningen ska inte vara klar förrän sommaren 2018.

TT

Fakta: Utsatta områden

Polisen pekade i slutet av 2015 ut 53 utsatta områden i Sverige.

De är både utsatta för allvarlig brottslighet och socialt ansträngda.

Av de 53 områdena anses 15 vara särskilt utsatta.

Ett sådant område kännetecknas av:

- Allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen.

- Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag

- Parallella samhällsstrukturer

- Våldsbejakande religiös extremism

- Närhet till andra utsatta områden

Av de 15 områdena har polisen prioriterat insatser i 14.

Källa: Polisens rapport: "Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser", december 2015

Fakta: De 15 särskilt utsatta områdena

Vivalla, Örebro

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Araby, Växjö

Rosengård (söder om Amiralsgatan), Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Skäggetorp, Linköping

Källa: Polisens rapport: "Utsatta områden -sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser", december 2015

ANNONS