Vinterkräksjukan på ingång

ANNONS
|

Antalet rapporterade fall av vinterkräksjuka ökar på de flesta håll i landet, men inte i alla län. Störst är ökningen i Stockholm men även Västra Götaland visar högsta noteringarna för säsongen.

- I år är det lugnare än förra säsongen, en halvering jämfört med samma tid då. Västra Götaland hade 15 rapporterade fall vecka 1, 6 i vecka 2 och i vecka 3 är de uppe i 15 igen. Förra säsongen var det 24 rapporterade fall i vecka 3, säger Elisabeth Hallin på Folkhälsomyndigheten (tidigare Smittskyddsinstitutet).

Stefan Sarajärvi, presskontakt på Sahlgrenska universitetssjukhuset, delar uppfattningen om att det är relativt lugnt på vinterkräkfronten i år och att "bara en avdelning har haft intagningsstopp" på grund av detta.

ANNONS

Att nivåerna är lägre är helt normalt, menar Elisabeth Hallin, eftersom viruset ofta verkar enligt vartannatårs-principen. Är det många fall ena året är det färre året därpå. Möjligen kan det bero på ökad motståndskraft, att man inte lika lätt smittas om man drabbades säsongen före.

Samtidigt är intervallerna korta och man kan smittas flera gånger samma säsong.

Viruset är livskraftigt och tål både kyla och att vara utan värd. Att fallen är fler på vintern kan möjligen ha att göra med att vi är inomhus mer och därför tillbringar mer tid tätt tillsammans då.

Bästa motelden är i alla fall god handhygien, inte minst i samband med måltider. Handsprit är bra till mycket, men biter inte riktigt på den här typen av smitta så mekanisk rengöring med tvål och vatten är av största vikt.

- Det gäller också att man ser till att vara hemma tills man verkligen är frisk, så att man inte sprider smittan vidare till andra, förklarar Hallin.

Generellt brukar man tala om två dygn efter sista tecknet på smitta, men det kan variera från individ till individ. Ofta finns lokala rekommendationer att gå på, menar Hallin och påpekar att man kan fortsätta sprida smitta fast man själv känner sig frisk.

ANNONS

Om nivåerna kommer att fortsätta hålla sig på låga nivåer är för tidigt att säga.

- Generellt ser vi att det varierar vecka för vecka. Normalt brukar vara en topp i februari-mars, lagom till sportlovet.

ANNONS