Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vilsna tjänstemän vill ha mer vägledning

Många tjänstemän vill byta jobb, men känner sig vilsna och efterlyser bättre yrkes- och studievägledning, enligt en undersökning. Högskolorna borde ta en mer aktiv roll, anser TCO.

Att byta jobb, eller ens komma på vad man skulle vilja göra istället för det jobb man har, är inte så lätt, anser många tjänstemän. Var fjärde person som deltagit i en TCO-undersökning svarade att de är i behov av yrkes- eller studievägledning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt TCO är Finland och Danmark bättre än Sverige på att arbeta med de här frågorna.

Högskolan är det ställe dit flest tjänstemän skulle vända sig för att söka vägledning, visar svaren. Och här finns potential för förbättringar, anser TCO.

- Det finns gott om vägledning inom högskolan och vi tror att man skulle kunna jobba mer med att synliggöra det, säger Jacob Inganäs, utredare vid den fackliga samarbetsorganisationen.

- Det här hänger samman med att högskolan behöver anpassa sitt utbildningsutbud, så att det finns flexibla studieformer och kurser som yrkesverksamma lätt kan få tillgång till, fortsätter han.

Om Sverige lyckas bättre än i dag med yrkes- och studievägledning till yrkesverksamma kan det enligt TCO förbättra funktionssättet på arbetsmarknaden och gynna rörligheten.