Villemo gav personligt brev till fartdåren

När Villemo var på väg hem från ridturen gasade en bil förbi henne och skrämde hästen. Hon sökte upp föraren och lämnade ett personligt brev, med ett foto på sin tre veckor gamla dotter, som kunde ha förlorat sin mamma om situationen slutat illa.

ANNONS
|

Villemo Wiberg från Båstad var ute och red med sin häst längs en sträcka där de ofta rider. På väg tillbaka berättar Villemo att de mötte en bil på en asfalterad landsväg. Bilen kom farandes i hög hastighet och gasade förbi utan att verka ha en tanke på att sakta in, enligt Villemo.

– Hästen blev rädd, vred på sig och försökte vända, men jag kunde sitta kvar eftersom jag har ridit mycket, säger Villemo Wiberg.

För en mindre erfaren ryttare hade det kunnat innebära livsfara.Får hästen panik kan asfalten bli hal under hästskorna och den som ramlar av en häst på asfalt kan skada sig allvarligt.

ANNONS

– Jag gör verkligen allt för att inte rida på vägen i onödan och har snälla grannar som låter oss rida på åkrarna. Men ibland går det inte att undvika, säger Villemo Wiberg.

Åkte hem till föraren och lämnade brevet

Villemo tog registreringsnumret på bilen,kollade upp vem ägaren var och fick snart redapå mannens adress. För att ge bilens förare en tankeställare skrev Villemo ett brev och åkte hem till honom. När hon kom dit befann sig mannens fru eller sambo utanför huset. Villemo lämnade brevet till henne och sa att det gällde en incident som hade hänt på vägen dagen innan. Något svar på brevet har hon än så länge inte fått.

– Nej, men förhoppningsvis gör det att han tänker sig för och inte kör för fort igen, säger Villemo Wiberg.

Även hon har varit med om liknande händelser förut, brukarfolkdär Villemo bor för det mesta visar hänsyn och vara medvetna om hur hästar fungerar, menar hon.

– Det är märkligt att folk saktar ner för älgar på vägen men inte för hästar, säger Villemo Wiberg.

Villemos brev till bilföraren:

Hej!

Du passerade mig och min häst igår 6/9 kl. 18:30 på Vanstadvägen utan en tillstymmelse till att sakta ner. Jag hade egentligen tänkt be djursjukhuset skicka en prislista så att du vet vad det kan kosta att laga en häst. Jag tänkte också be polisen informera om bötesbelopp och skadestånd för vållande till skada och oaktsamhet i trafik samt vilka regler som gäller för bilar och hästar i trafiken.

Men.

Jag väljer istället att ge dig ett foto på min dotter, Astrid. Hon är 3 veckor gammal. Hon vill inte förlora sin mamma för att någon hade bråttom och inte hade tid att visa hänsyn i trafiken. Ingen vill förlora en familjemedlem.

Ett litet tips kan vi ge dig. Det är idag väldigt vanligt med hjälmkamera. En käck liten manick som sitter på hjälmen och filmar allt som händer under ridturen. Inklusive bilar, regnummer och förare.

Tack för att du i fortsättningen väljer att visa hänsyn.

Jag och min familj önskar en trevlig dag!

Mvh. Villemo

ANNONS