Den lilla kaliforniatumlaren är troligen den mest hotade djurarten på jorden för tillfället. Bara 30 individer tros finnas kvar i det vilda i Californiaviken utanför västra Mexiko.
Den lilla kaliforniatumlaren är troligen den mest hotade djurarten på jorden för tillfället. Bara 30 individer tros finnas kvar i det vilda i Californiaviken utanför västra Mexiko.

Vilken art dör ut härnäst?

Artutrotningen på jorden visar inga tendenser att avmattas. Den senaste uppdateringen av den internationella rödlistan visar i stället att antalet akut hotade, starkt hotade och sårbara arter växer. Frågan är nu vilka arter som kommer att dö ut härnäst.

ANNONS
|

- De två mest hotade däggdjuren är kaliforniatumlaren och sumatranoshörningen. Någon av dem, mest troligt kaliforniatumlaren, kommer att dö ut först, säger Torbjörn Ebenhard, forskningsledare vid Centrum för biologisk mångfald i Uppsala.

Av kaliforniatumlaren, som bara finns längs Mexikos västkust i Californiaviken och som hotas av näten som tjuvfiskare lägger ut, finns bara cirka 30 exemplar kvar i vilt tillstånd, och inget i fångenskap. Situationen är med andra ord desperat.

ANNONS

Sumatranoshörningen har minskat stadigt i antal i flera decennier, en effekt av jakten på dess horn. Cirka 90 individer finns kvar i det vilda, merparten på Sumatra och ett fåtal på Borneo, i Indonesien. De är vitt spridda i landskapet, och det är tveksamt om individerna kan hitta varandra för att fortplanta sig. I fångenskap finns tio djur.

Kris i Kina

En tredje kandidat kan vara hainangibbonen, som bara finns på ön Hainan utanför Kinas sydkust. Möjligen finns bara 30 individer kvar i det vilda, ingen i fångenskap.

- Det går bakåt för alla primater i södra Kina. De flesta större däggdjur i landet är utsatta för jakt och deras livsmiljöer krymper, säger Ebenhard.

Däggdjuren är förstås de mest uppmärksammade av alla grupper på listan. Men Ebenhard påpekar att det mycket väl kan vara någon växt eller insekt som står först på tur. Några av de växter som är upptagna på rödlistan finns bara kvar i en handfull exemplar.

- Vad det gäller insekterna är de flesta arter inte ens kartlagda. Många av dem kan försvinna utan att vi märker det, säger han.

ANNONS

Endast däggdjuren, fåglarna och groddjuren är fullständigt kartlagda. Övriga grupper är ofullständigt kända, exempelvis fiskarna och de flesta växtfamiljer.

Är pessimistisk

Den senaste listan presenterades nu vid årsskiftet. Den visar att 202 däggdjursarter, 222 fågelarter och 552 groddjur är akut hotade till sin existens. Ytterligare 1875 arter från övriga grupper av djur är upptagna på listan i samma kategori.

I kategorin starkt hotade – som omfattar djur som inte ligger fullt lika illa till som de akut hotade – återfinns totalt 4314 arter. Dessutom tillkommer 6102 djurarter som klassas som sårbara.

Torbjörn Ebenhard är pessimistisk. Jordens befolkning fortsätter att växa snabbt, och de flesta hot kommer att kvarstå eller växa de kommande decennierna.

- Jag tror att nästan alla arter som nu är akut hotade kommer att försvinna. Några kommer att leva kvar i fångenskap men populationerna kommer att vara för små för att vara livskraftiga. Och de flesta arter som nu är starkt hotade kommer att flytta upp en kategori och bli akut hotade, och så vidare, säger han.

ANNONS

- När jag var ung var fortfarande arter som lejon, flodhäst och elefant vanliga men inte längre. Nu är de med på listan i olika kategorier.

Skydda halva jorden?

Vissa forskare, som den berömde Edward O Wilson vid Harvard University, driver linjen att hälften av jordens landmassa borde skyddas från hårdhänt mänsklig exploatering. Endast då kan de flesta av jordens arter räddas. Men Ebenhard är tveksam:

- Jag har svårt att se att det finns något realistiskt i detta. För tillfället har länderna enats om att skydda 17 procent av landytan och 10 procent av oceanerna. Det målet går nog att nå, men mycket mer än så tror jag inte på.

TT

Fakta: Rödlistan

Den internationella rödlistan över hotade arter har tagits fram av Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Den uppdateras numera årligen.

I den senaste uppdateringen, från december 2017, har cirka 8000 experter bedömt 67222 djurarter, 24230 växter, och 70 svampar/mikroorganismer.

Av dessa är 866 utdöda, 69 utdöda i vilt tillstånd, 5583 akut hotade, 8455 starkt hotade och 11783 sårbara.

Av de övriga är 14432 så dåligt kända att de inte kan kategoriseras, medan 6186 har bedömts som missgynnade och i farozonen på lång sikt, eller i stort behov av kontinuerligt skydd.

Resten, 44148 arter, klassificeras som livskraftiga och för tillfället ohotade.

Källa: IUCN

ANNONS