Kolmårdens dåvarande zoologiske chef fälls för vållande till annans död. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Bilden från rättegången.
Kolmårdens dåvarande zoologiske chef fälls för vållande till annans död. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Bilden från rättegången.

Viktigt med fällande dom för familjen

ANNONS
|

- Jag tycker att det är rätt att man dömer till ansvar, att man säger att det är ett brott, säger målsägarbiträdet Stefan Risö till TT.

För familjen hade allt annat än en fällande dom varit konstig.

- Det känns bra att tingsrätten har bedömt det på det här sättet. Om ingen följer arbetsmiljöverkets stadgar kan man lika gärna skrota dem. Vi känner att de har skött sitt arbetsmiljöarbete väldigt nonchalant. Hade de skött det på ett riktigt sätt hade min syster varit i livet i dag, säger en av djurskötarens bröder till Borås Tidning.

ANNONS

Den tidigare zoologiske chefen Mats Höggren och djurparken ska tillsammans betala skadestånd till djurskötarens syster, däremot uteblir skadeståndet för bröderna.

- Skadeståndsfrågan har ju inte varit den viktigaste frågan för någon av mina klienter. De har velat att händelsen skulle utredas och att de som har haft ansvar skulle få ta del av ansvaret. Att två av dem blir utan framstår inte som speciellt viktigt i det här sammanhanget, säger Risö och fortsätter:

- Men jag hade gärna sett att det utgått till alla tre, men jag kan ha en viss förståelse för resonemanget.

Fakta: Vad hände i hägnet?

Klockan 11.17 den 17 juni 2012 larmades polisen i Norrköping. En djurskötare hade hittats död, ensam inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark. En yngre kollega till djurskötaren var först på plats och gjorde det obehagliga fyndet, först skötarens regnkläder, sedan kroppen. Skötarens mobiltelefon hittades söndertuggad.

Skötaren låg på mage, med armarna utsträckta. Enligt polisförhöret var kroppen så svårt sargad att kollegan först hade svårt att avgöra vem det var som låg på marken.

Fyra av parkens anställda var så illa berörda av händelsen att de fick köras till sjukhus i ambulans.

Källa: Polisens förundersökning

ANNONS