"Vi kräver fortfarande lagstiftning"

ANNONS
|

Bidrag till politiska partier ska redovisas öppet - det vill en majoritet av riksdagens ledamöter lagstifta om. Men Moderaterna och Kristdemokraterna har länge satt sig på tvären.

Centern och Folkpartiet har argumenterat för en lagstiftning om öppenhet, men i riksdagen har de fyra regeringspartierna och Sverigedemokraterna röstat ner sådana förslag.

I går rapporterade SVT Rapport att Socialdemokraterna hade svängt i frågan - och inte längre vill lagstifta om att partibidragen ska bli offentliga.

Men partiets gruppledare Sven-Erik Österberg förnekar detta.

- Vi står fast vid vår partilinje, vi kräver lagstiftning, säger han till GP.

- Det som händer nu är att vi byter metod. Vi har reserverat oss i riksdagen flera gånger, men det har inte gett något resultat. Nu vill vi få till samtal med de andra partierna, och där kommer vi att driva frågan om lagstiftning.

ANNONS

Sven-Erik Österberg medger att sådana samtal kan leda fram till en frivillig överenskommelse, men tycker att det viktigaste är att partibidragen offentliggörs.

- Vi tror inte på någon frivillighetsbasis och kommer att driva på för en lagstiftning även i fortsättningen.

Gårdagens rapportering om att S skulle ha svängt i frågan skyller han på en felaktig läcka till SVT från riksdagens konstitutionsutskott.

ANNONS