Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Vem riktar de udden mot?"

  Stefan Löfven går mot mitten, noterar en del kommentatorer efter statsministerns förstamajtal. Samtidigt ställs frågan om dagens betydelse.

  Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet , tycker att det var statsministern Löfven och inte partiledaren som framträdde i Malmö.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  "Löfven hade på arbetarrörelsens stora dag kunnat vara partiordförande, uttalat en socialdemokratisk vision, ett mål som hans partikamrater ska locka väljare med under den stundande valrörelsen", skriver hon, och noterar att det i stället var Vänsterpartiet och LO som fick stå för det visionära.

  Sträcker ut handen

  Under rubriken "Stefan Löfven gör en riskabel resa mot mitten", skriver Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg om problem som statsministerns mittenkurs kan medföra:

  "Ska statsministern på allvar sträcka handen över blockgränsen krävs att Vänsterpartiet offras, även om V står närmare Löfvens parti och LO-väljarna".

  Sydsvenskans ledarredaktion, oberoende liberal, tycker att det fanns tecken på att Löfven sträckte handen över blockgränsen.

  "I stället för att betona en hemvist till vänster talade Löfven om Socialdemokraterna som en kraft 'i centrum av svensk politik'. I samma veva sade han sig se blockpolitikens sista dödsryckningar", heter det i ledaren.

  Måste förklaras

  Och vad betyder egentligen den traditionstyngda dagen? Ja, Svenska Dagbladets ledarskribent Sofia Nerbrand tycker att Socialdemokraterna förstamajdemonstrationer är märkliga. Partiet har haft ansvar för den politiska utvecklingen i stort sett ett sekel, noterar hon.

  "Ändå riktas stark kritik mot alla orättvisor, men det är oklart vem de riktar udden mot. Sig själva?", frågar hon sig på ledarsidan med beteckningen obunden moderat.

  På vänstersajten Politism skriver chefredaktör Eric Rosén att första maj kan ge känslan av "en arbetarrörelse som blivit ett specialintresse utan ambition att öppna upp sig". Han anser att dagen är viktig och att grundvärderingarna inte ska används som rekvisita:

  "De måste förklaras om och om igen".