Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Räddningstjänsten i Gävleborgs län jobbar för fullt med att förebygga översvämningar till följd av den snö som smälte i helgen. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vattenflöden i fokus för räddningstjänsten

  Höga vattenflöden riskerar fortfarande att skapa översvämningar på sina håll. I Gävleborgs län jobbar räddningstjänsten för fullt med att säkra utsatta områden runt två åar vars vattennivåer höjdes under helgen.

  - Det dyker upp nya ställen som är i behov av åtgärder hela tiden, så vi är fortfarande mitt i det, säger Niklas Hammarlund, insatsledare vid räddningstjänsten i Gästrikland.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han är med och leder arbetet för att säkra Gavleån, som har sitt utflöde i Gävle.

  - Det har ökat under natten, så det ser ut som att vattenflödena kommer att fortsätta höjas.

  Norralaån, med utlopp i Söderhamn, är ett annat vattendrag som fick ökade vattennivåer till följd av den gångna helgens temperaturer. Även där jobbar räddningstjänsten för fullt med att säkra de platser längs med ån som riskerar att drabbas av översvämningar.

  - Det är klart att det handlar om mycket vatten och vissa har fått sina källare vattenfyllda. Men vi upplever att vi har läget under kontroll i nuläget, säger Johan Andersson vid räddningstjänsten i Söderhamn.

  Om vädret skulle bli varmare kan nivåerna komma att höjas ytterligare. Därför hoppas Johan Andersson att det dröjer innan värmen kommer tillbaka.

  - Förhoppningsvis har en del vatten hunnit rinna undan innan det händer igen, säger han.