Varning för hårda vindar och ishalka i jultrafiken

ANNONS

Jultrafiken har redan skördat sina dödsoffer. De senaste dagarna har flera personer dött runt om i Sverige allvarliga olyckor längs våra vägar.

LÄS OCKSÅ:Kvinna död efter frontalkrock

I Dalarna och Gävleborg varnar SMHI för plötslig is-halka, längre upp i Norrland varnar SMHI för kraftiga snöfall som riskerar att skapa kaos i jultrafiken.

Längs västkusten varnar SMHI var hårda vindar och varning för kuling efter att hårda vindar sveper in från Skagerrak och Kattegatt. Under natten har det också blåst kraftigt i Västsverige och enligt räddningstjänsten rasade bland annat en byggnadsställning och flera träd ner i Kungälv under natten. Blåsten skapar också stora problem i tågtrafiken.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:En person död efter frontalkrock

Väg 45 avstängd

Vid 14-tiden på julaftonen stängdes hela 45:an av på grund av en allvarlig olycka. Tre personer befann sig i en bil, när den voltade. Räddningstjänsten håller på att hjälpa personerna loss ur bilen. Initialt ska personerna ha skadats lindrigt.

Bilen kommer att bärgas inom kort.

- Det ska inte vara några allvarliga personskador. Det är lite trafikstörningar vid platsen för att bilen ska bärgas, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Ett nedfallet träd som rivit ner en kontakt ledning stoppar nu tågtrafiken mellan Varberg och Borås resten av julafton. Trafiken längs sträckan beräknas först kunna öppna upp igen under juldagen. Resenärer som planerat att resa tåg mellan Borås och Varberg uppmanas av Trafikverket att ta kontakt med Västtrafik. Västtrafik uppger att tågen i den mån det är möjligt kommer att ersättas med bussar.

Vid 10.30-tiden voltade en bil i höjd med Bäckefors i Dalsland. Bilen hamnade på taket och länsväg 172 fick delvis stängas av på grund av olyckan.

–Vi är på plats och kan konstatera att en bil har voltat. Två personer uppges ha ådragit sig lindrigare skador, berättade Ulla Brehm som är presstalesman hos polisen i Väst.

Upp till en decimeter nysnö

Upp till en decimeter nysnö väntas i stora delar av norra och mellersta Sverige under julaftonsmorgonen.

ANNONS

– Det är risk att det blir ishalka, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Arvid Olsen. SMHI har utfärdat klass 1-varning för ishalka i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborgs kustland. Dessutom i Västerbotten och Gävleborgs inland. Även i Dalarna, utom i Dalafjällen, är det klass 1-varning för ishalka.

I södra Sverige ser morgonen ut att bli mildare och mindre riskfylld. Men i Stockholm har E4:an Essingeleden i södergående riktning varit helt avstängd under morgonen efter en flerbilskrock.

– En person är förd till sjukhus i ambulans med oklara skador. Vi är fortfarande på plats, berättade Stefan Palmér på polisen i Stockholm klockan 07.25. Vid 8-tiden rullade trafiken återigen på längs sträckan.

Mycket problem under gårdagen

Flera olyckor inträffade även under gårdagen. Vid Älvsborgsbron krockade flera bilar under eftermiddagen, bland annat en lastbil. Trafiken stoppades upp och det blev långa köer. En lastbil rev även ner skyltarna på bron som blockerade en del av vägen.

En trafikolycka på påverkar även trafiken på E20 utanför Mariestad under fredagseftermiddagen och resulterade i långa köer.

Ingen person skadades allvarligt i de olyckorna.

"Två personer hänger upp och ner"

Ytterligare en svår olycka har inträffat på riksväg 26 i Värmland, söder om Filipstad.

Det var strax efter 12-tiden på förmiddagen som polisen fick in ett larm om en trafikolycka på riksväg 26.

ANNONS

Två bilar har krockat och fyra personer uppges vara inblandade.

- Personerna i den ena bilen har tagit sig ur bilen, i den andra bilen sitter fortfarande en kvinna och en man fast och hänger upp och ner i bilen och sitter fast i bältet. Räddningstjänsten har inte fått ut personerna från bilen. Det är väldigt svåråtkomligt, säger Morgan Connedal, presstalesperson vid polisen i Värmland.

Skadeläget på samtliga personer är ännu oklart.

Även i centrala Göteborg ägde en olycka rum på julaftonen.

- Det var en bil som har voltat, all spårvagnstrafik leds om, sa Ulla Brehm som är polisens presstalesman.

Strax innan klockan 13, togs avspärrningarna bort och kollektivtrafiken började flyta på igen, enligt Lena Jovén som är presstalesman på Västtrafik.

ANNONS