Varnar för livsfarlig laddare

ANNONS
|

– Vi fick ett tips från någon som använt den och de berättade att det börjat ryka när de stoppat in den i kontakten, säger Katarina Olofsson inspektör vid avdelningen för produkter på Elsäkerhetsverket.

Laddaren som saknar både namn och varumärke.

– När vi gjorde undersökte den upptäckte vi att den är så farlig att vad som helst kan hända, säger Katarina Olofsson.

Anledningen till att den är farlig är att den inte uppfyller de krav som finns på en laddare. Bland annat är avståndet mellan delen som ska vara i vägguttaget och USB-kontakten och det som kan anslutas till det uppmätt till 0 millimeter, vilket inte uppfyller isolationsavståndet. Det ska vara minst 4 millimeter.

ANNONS

– Det är verkligen allvarligt och kan leda till livsfarlig spänning som kan ge elchock. Det kan också uppstå värmeutveckling med brand som resultat, säger Katarina Olofsson.

Stickpropp

Laddaren klarar inte heller spänningsprovet, det visar att den inte alls uppfyller elsäkerhetskraven. Stickproppen som sitter på laddaren är inte korrekt utformad det kan leda till dålig kontakt med värmeutveckling som följd. Den saknar också EG-försäkran som alla CE-märkta produkter ska ha. Det innebär att tillverkaren inte kan uppfylla de säkerhetskrav som finns för produkten inom EU.

Hur många som har den i sitt hem vet de inte på Elsäkerhetsverket. Men de rekommenderar att man reklamerar laddaren om man har köpt den och i andra hand att förstöra den.

– Vi har även bett företaget ta bort den från sitt sortiment och varningsinformera, säger Katarina Olofsson.

GP söker iphonedelar.se för en kommentar.

ANNONS