Det blev en framgångsrik dag för vargjägarna den första riktiga jaktdagen. Sex vargar sköts i tre olika revir. Arkivbild.
Det blev en framgångsrik dag för vargjägarna den första riktiga jaktdagen. Sex vargar sköts i tre olika revir. Arkivbild.

Sex vargar skjutna under jakten

Det blev en framgångsrik dag för vargjägarna den första riktiga jaktdagen. Sex vargar sköts i tre olika revir.

ANNONS
|

I Orsenreviret i Dalarna fälldes två vargar, den första strax efter lunch, den andra en timme senare.

- Snön som fallit under natten gjorde att vi kunde spåra tre vargar och följa efter dem. En av dem kom förbi en passkytt, som lyckades fälla den, säger Christer Gruhs, Jägarförbundets presskommunikatör till Dalademokraten.

I Gävleborg föll också en varg. Den tredje sedan jakten startade.

ANNONS

- Vi jagar fortfarande och har flera vargar på gång, viskar jägaren Per Mellström från passet ute i skogen på eftermiddagen.

Jakten får pågå till en timme efter solnedgången.

I Brattforsreviret i Värmland kom jakten av sig på förmiddagen sedan man tappat spåret. Men senare kunde ändå en varg skjutas. Den var skabbangripen och kommer troligen inte att räknas av från den tilldelade kvoten av vargar under licensjakten.

- I vårt beslut om jakten står att om vargen dödas av andra orsaker än licensjakt så ska dessa djur inte avräknas licenstilldelningen, säger Kari Langöen, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Värmland.

Nu ska vargen obduceras och kan man konstatera skabbangrepp kommer kvoten på sex vargar för reviret att stå kvar.

Ytterligare en varg fälldes också, i Lokareviret norr om Karlskoga, enligt NWT.

Av de 24 tilldelades vargarna har nu totalt sex skjutits.

ANNONS

ANNONS