Exempel på de vapen som beslagtogs när flera personer greps i Bosnien och Sverige för misstänkt smuggling till radikala islamister i Sverige.
Exempel på de vapen som beslagtogs när flera personer greps i Bosnien och Sverige för misstänkt smuggling till radikala islamister i Sverige.

Uppgifter om svensk i vapentillslag

Sex personer har gripits för misstänkt vapensmuggling till radikala islamister i Sverige. Stora mängder militära vapen har beslagtagits. En av de misstänkta är en örebroare, enligt uppgifter till Nerikes Allehanda.

ANNONS
|

Fem av gripandena gjordes i städerna Gradiska och Laktasi i delrepubliken Republika Srpska i Bosnien i går, enligt inrikesdepartementet där. En greps "tidigare" i Sverige. Två personer är fortfarande på fri fot.

De misstänkta är födda mellan 1959 och 1994 och kommer från eller har anknytning till Gradiska, skriver den bosniska åklagarmyndigheten till TT.

"I förhör erkände de gripna (i Bosnien) delaktighet i brotten", skriver myndigheten.

Uppgifter: Örebroare misstänkt

En 35-årig man i Örebro misstänks enligt uppgifter till Nerikes Allehanda vara den viktigaste länken i försäljningen av vapen från Bosnien till Sverige. Enligt tidningen anhölls mannen i januari efter att polisen hade hittat pansarskott i ett källarförråd.

ANNONS

Mannen förnekar brott, uppger hans advokat för tidningen. 35-åringen har tidigare varit medlem i det kriminella gänget Asir och är dömd för bland annat grovt rån och grovt vapenbrott.

Svenska myndigheter vill dock inte lämna några uppgifter om vem som är gripen i Sverige i samarbetet med bosnienserbisk polis, som fått kodnamnet "Varg RS".

Enligt terrorforskaren Hans Brun tyder uppgifter om beslagen på att det kan röra sig om personer som rör sig mellan jihadistiska och traditionella kriminella nätverk.

- Det är något vi har sett (i samband med terrordåden) i Paris och Bryssel.

Granater och knark

Något som kan tala för det är att de gripna själva enligt åklagarmyndigheten inte är kända för terrorkopplingar.

Hans Brun ser beslaget som stort och betydelsefullt. Via forskare i Bosnien har han fått uppgifter om att det rör sig om ett 40-tal skjutvapen, drygt sex kilo sprängmedel, ett tiotal handgranater, granater till raketgevär, 250000 euro, drygt tio kilo guld, tre personbilar och cirka 50 kilo marijuana.

- Den här mängden vapen kunde ha orsakat enorm skada om den hade använts av en terrorcell.

ANNONS

Hans Brun anser att det är för tidigt att säga om de misstänkta sympatiserar med exempelvis IS eller al-Qaida.

"Muslimska bröder"

Enligt bosniska medieuppgifter misstänker polisen att vapnen skulle till en grupp i Sverige som kallar sig "Muslimska bröder". Det är oklart om den skulle ha något att göra med Muslimska brödraskapet, den stora islamistiska rörelsen med ursprung i Egypten.

Från svenska myndigheter är det locket på.

"Vi väntar på mer information från Bosnien", skriver Carolina Ekéus, pressekreterare på Nationella operativa avdelningen vid den svenska polisen.

Balkan vapenhärd

Säpo "har ingen information att lämna" om uppgifterna. "Det kommer inte heller att komma någon övrig information från Säkerhetspolisen under dagen", skriver pressekreterare Fredrik Milder till TT.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) avstår också från kommentarer "just nu".

Såväl terrorexperter som Ygeman har flera gånger tidigare talat om faran med vapen från Balkan i bland annat terroristsammanhang. Frågan aktualiserades efter attentaten i Paris och Bryssel. Den belgiska huvudstaden har beskrivits som ett nav för vapenhandel därifrån.

Fakta: Vapen från Balkan

Miljontals vapen finns enligt uppskattningar på Balkan. Av de närmare tusen vapen som svensk polis och tull beslagtar varje år bedöms en stor andel komma just från Balkan. De smugglas oftast in i Sverige i bilar i små volymer, och det handlar om allt från automatvapen till pistoler och revolvrar.

"Inte sällan innebär det äldre, begagnade skjutvapen av varierande fabrikat. Det är sällan som polisen eller Tullverket beslagtar skjutvapen som är helt nya och från de större fabrikanterna", heter det i en två år gammal rapport från de båda myndigheterna.

Smugglingen sker även med post och kurirer, och där dominerar vapen och vapendelar från USA. Där sker försäljningen till stor del öppet och helt lagligt på internet, men det finns även en illegal amerikansk marknad.

Källa: Polisen och tullen

ANNONS