Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve.

V vill stoppa SD:s talmanskandidat

Vänsterpartiet tar strid mot SD om posten som riksdagens andre vice talman och lanserar en motkandidat. Moderaterna anser att partistorlek ska avgöra, medan statsminister Stefan Löfven inte svarar på hur S ställer sig.

ANNONS
|

Normalt brukar tredje största parti, det vill säga Sverigedemokraterna, få posten som riksdagens andre vice talman. Men Vänsterpartiet accepterar inte SD:s kandidat Björn Söder.

- Han kan omöjligt företräda alla svenskar. Vi ser honom som diskvalificerad, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet kontaktade förgäves först det fjärde största partiet, Centern, för att få det att nominera en kandidat till andre vice talman. En sådan kandidat skulle V ha röstat ja till.

ANNONS

"Strider mot valresultat"

I stället lanserar V, som femte största parti, en egen motkandidat, Lotta Johnsson Fornarve.

Sjöstedt uppmanar andra partier att ta avstånd från SD genom att rösta ja till stödja Lotta Johnsson Fornarve. Han pekar på att Liberalerna och Centern gång på gång lovat att aldrig ge SD makt.

- Nu är det upp till bevis för Jan Björklund och Annie Lööf, säger Sjöstedt.

Centern hänvisar till att Alliansen ska återkomma med ett gemensamt svar på hur talmansfrågan ska hanteras.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström uppger att M:s ståndpunkt är att vice talmansposter, till skillnad från talmansposten, bör fördelas efter partiernas storlek.

- Proportionalitetsprincipen har tjänat oss väl när det gäller valet av vice talman, säger han.

Enligt Billström kommer Alliansens samtal om vem man ska ha som talmanskandidat förmodligen fortsätta ett tag till. Riksdagens talmansval hålls på måndag. På en punkt ger han dock klart besked – han själv är inte talmanskandidat.

ANNONS

Löfven duckar

Statsminister Stefan Löfven ger inget rakt svar på om S kommer att rösta ja till Vänsterpartiets kandidat. Han hoppas fortfarande på blocköverskridande samtal för att hitta en talman med brett stöd.

- Jag tänker inte spekulera utöver det, säger statsministern.

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson anklagar V för att försöka "roffa åt sig makt" i strid mot valresultatet och mot partiets storlek.

Karlsson kan inte bedöma om L och C kan komma att stödja V:s kandidat.

- Skulle man göra det vore det en ny norm i riksdagen som innebär att valresultatet och vad väljarna sagt inte spelar någon roll, säger han.

SD:s Björn Söder har varit riksdagens andre vice talman sedan 2014. V-ledaren Jonas Sjöstedt anklagar Söder för "öppet homofobiska uttalanden" och för att Söder ska ha sagt att samer och judar inte är svenskar.

ANNONS

Reagerar starkt

SD:s gruppledare reagerar starkt på Jonas Sjöstedts anklagelser.

- Att inför hela svenska folket stå och ljuga om vad Söder sagt, det är allvarligt och skamligt, säger Mattias Karlsson.

Söder skrev på Facebook i våras att Centerledaren Annie Lööf "förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!"

Söder uppgav för Aftonbladet efteråt att han aldrig syftat på judars och samers svenska medborgarskap och tillade att alla svenska medborgare ska behandlas lika.

De "öppet homofoba uttalanden" som Sjöstedt hänvisar till är från 2007 och 2003.

Om övriga partier, förutom V, skulle rösta blankt, vilket man gjorde 2014, även denna gång, kommer Söder att väljas på nytt eftersom SD är större än V.

TT

Fakta: Datum att ha koll på

24 september: Upprop i riksdagen klockan 11, därefter val av talman och tre vice talmän. Partierna anmäler vilka som blir gruppledare.

25 september: Riksdagens högtidliga öppnande klockan 14. Kungen öppnar riksmötet som vanligt, däremot blir det ingen regeringsförklaring.

Eventuellt sker den obligatoriska statsministeromröstningen innan riksdagen öppnar. Tidpunkten för omröstningen avgörs av den nyvalde talmannen.

8 oktober: Senaste datum för den obligatoriska statsministeromröstningen.

15 november: Om det är valår ska regeringen lämna sin budget senast två veckor efter det att riksdagens arbetsår startat. Blir det regeringsskifte ska den nya regeringen lägga fram sitt budgetförslag inom tre veckor sedan den har tillträtt, men senast den 15 november.

Källa: Riksdagen

ANNONS