Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170817-vpolitik-514769_se.gp_1.jpg
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild.

V vill satsa på utsatta områden

Vänsterpartiet vill under en tioårsperiod satsa 44 miljarder kronor på utsatta områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, socioekonomisk utsatthet och låg utbildningsnivå.

- Det här handlar om svikna områden. Nu är det deras tur, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff.

Nästa år vill V att det ska satsas en miljard kronor på detta, vilket är något som partiet kräver i budgetförhandlingarna med regeringen. 2019 vill V avsätta tre miljarder och 2020 ska beloppet öka till fem miljarder för att därefter ligga kvar på fem miljarder kronor om året.

Omfördelningar i skattesystemet

Pengarna ska kunna sökas av kommuner och användas i förorter, glesbygdskommuner eller andra områden som uppfyller kriterierna. Exakt vad pengarna ska användas till ska kommunerna själva avgöra, men det kan handla om utbildning, fritidsgårdar, sommarjobb för alla, stöd till föreningar, fler vuxna i skolan och att rusta upp lokaler.

- Det är inte fråga om att finansiera något som man redan gör i den ordinarie verksamheten, utan något som man gör utöver det, säger Sjöstedt.

V vill finansiera satsningen med omfördelningar i skattesystemet, till exempel höjd fastighetsskatt. Men partiet kan också tänka sig att trappa ned eller ta bort rut-avdraget och ränteavdraget.

Amerikansk situation

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att hon inte förhandlar om budgeten via medierna.

- Men så mycket kan jag säga att den här regeringen tycker att det är oerhört viktigt att alla människor i Sverige får ta del av styrkan i svensk ekonomi. Det är viktigt för att få acceptans för det demokratiska samhället och för att vi inte ska hamna i en amerikansk situation.

TT: Hur menar du då?

- Grogrunden för president Trump har ju varit att inkomstskillnaderna ökat oerhört mycket och att stora, breda löntagargrupper har lämnats efter och inte fått ta del av det ökade välståndet. Det undergräver förtroendet för det politiska systemet.

Mest läst