V vill satsa på arbetstidsförkortning

En nationell miljardsatsning på sex timmars arbetsdag. Det var vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedts utspel i sitt förstamajtal i Göteborg.

ANNONS
|

Jonas Sjöstedt gick i första ledet i Vänsterpartiets tåg från Andra Långgatan till Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Över 4000 personer deltog i marschen, uppskattade samordnare från Göteborgs spårvägar.

Och inför applåderande skaror lanserade Sjöstedt sitt utspel.

- Åtta timmar arbetsdag är ingen naturlag. Den senaste arbetstidsförkortningen i Sverige var för mer än fyra årtionden sedan. Nu är det dags, proklamerade han.

ANNONS

Förslaget handlar om att satsa 2,5 miljarder kronor varje år i tre år för att alla kommuner och regioner/landsting i landet ska kunna införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en arbetsplats med högst 75 anställda.

Jonas Sjöstedt hänvisar till en rad exempel i landet där man prövat arbetstidsförkortningen, som till exempel Svartedalens äldreboende i Göteborg och bland städpersonal på lasarettet i Skellefteå. Han hävdar att det varit framgångsrikt.

Efter tre år ska försöket utvärderas och han är övertygad om att förslaget ska ge ringar på vattnet och leda till en process av generell arbetstidsförkortning längre fram.

- Vi kommer att ta upp kravet i förhandlingarna om höstbudgeten, säger Jonas Sjöstedt till TT.

- Jag tror vi har goda förutsättningar att komma överens med regeringen.

TT

ANNONS