V:s krav: Vinster i välfärden ska bort

ANNONS
|

Liknelsen med räven kommer från stå-upp-komikern Ronnie Eriksson. Jonas Sjöstedt lånar det gärna för att det tydligöra budskapet: Man kan inte lita på företag som tillåts göra vinster i välfärden – deras natur är helt enkelt att gå med vinst.

Vänsterpartiets stora valfråga innebär i korthet att företag med vinstintresse inte ska få driva skola, sjukvård eller äldreomsorg. Välfärden ska skötas av samhället eller av huvudmän där eventuellt ekonomiskt överskott ska gå tillbaka till verksamheten. Det kan vara personalkooperativ, stiftelser, idéburna organisationer eller SVB-bolag, bolag där vinsten i huvudsak stannar kvar i bolaget för nya investeringar.

Är det här verkligen den allra viktigaste frågan för Sverige i dag?

ANNONS

– Ja, vi tycker att det är den viktigaste valfrågan. Vi ska kunna lita på att skola, äldreomsorg och sjukvård inte går i konkurs, att det finns bra bemanning och det finns ett långsiktigt tänkande.

– Det finns något fint i grundtanken i det svenska välfärdssamhället som urgröpts av privatiseringen. Det handlar om vilket land vi ska vara, att allt inte kan mätas i pengar och att vinsttänkandet inte passar in i alla delar av våra liv. Det påverkar samhällsklimatet och sammanhållningen när alla hjälps åt att ge bra äldreomsorg och bra skola. Det ansvaret ska inte ligga hos den enskilde.

Hur går det med resten av partiprogrammet och era visioner?

– Vi har en komplett politik, Men det är en styrka att alla vet vilken vår valfråga är. Så var det inte förra valet. För ett parti som inte hör till de största är det viktigt med tydlighet och att kunna visa vad som gör oss unika.

– De flesta vet att vi också står för ekonomisk rättvisa, jämställdhet, stark arbetsrätt, skydd för löntagarna och att vi värnar klimatfrågor.

En majoritet bland opinionen vill stoppa vinster i välfärden. Ni har talat om att prioritera frågan för att bli ett alternativ för fler väljare. Det kan uppfattas som röstfiskeri?

ANNONS

– Det är viktigt för väljarna att veta vad vi prioriterar. Det är delvis tack vare V som opinionen ser ut som den gör. Vi jobbar enträget, inte bara med de nackdelar som finns i dag, utan också med att det ska finnas bra alternativ och vägar för att få bort riskkapitalbolagen från välfärden.

Men en majoritet av opinionen vill även ha valfriheten kvar. Vad säger ni om det?

– Vi tycker det är viktigt med valmöjligheter. Man ska kunna välja mellan olika profiler. Det ska finnas i det offentliga och hos andra huvudmän. I dag blir idéburna verksamheter, som Röda Korset och Stadsmissionen, ofta utkonkurrerade av vinstbolagen. Vi vill stödja fler icke vinstdrivande alternativ när vi avvecklar det vinstdrivna och anslå pengar och utbildning till det.

Är det inte så att ni helst vill att all välfärd ska vara offentlig?

– Det vill vi inte. Även det offentliga har sina brister och är inte per automatik bättre. Det saknas inte utmaningar här och det offentliga ska och behöver utvecklas. Målet är inte att det ska bli som förr. Målet är att det ska bli bättre.

– En del av lösningen är att ta vara på inflytandet och ansvaret hos de som arbetar och använder välfärden. Äldreboendet Gerdas gård i Göteborg är ett gott exempel på det. Grundinställningen är valmöjligheter för de som bor där. Vad vill du göra i dag? Den valmöjligheten är viktigare än att välja mellan Carema och Attendo i slutet på livet.

ANNONS

Välfärdens problem är fler än att en del huvudmän tar ut vinster. Eller?

– O ja, I skolan inte minst. Vi behöver satsa för att få upp de låga resultaten. Till exempel behövs mer personal och hjälp med läxläsning. Att få bort vinsterna är en del för att lösa problemet, men inte lösningen på allt.

Även andra partier vill begränsa vinsterna. S vill inte ha ett förbud, men en skärpning av regler för vinstuttag. Vad skiljer er i frågan?

– S är för vinstintresse. De vill begränsa genom regelverk och risken är att det blir en omfattande byråkrati med många regler i stället. Jag tror det bör undvikas och i stället bygga på en tilltro till personalen.

Men du har sagt att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lät som V när han talade om vinster i välfärden?

– Jag tror han ser problemet. Det är bra, det gör inte de borgerliga. Men han tar inte steget ut och säger inte att vinstintresset ska bort. Vår uppgift är att insistera och se till att det försvinner.

Varför är det ok att ett byggföretag som bygger skolan får göra vinst, men inte företaget som driver skolan?

– Om du bygger har du ett kontrakt och om du inte fullföljer det kan samhället gripa in. Men hur ska du göra med ett barn vars skolgång förstörts? Det följer en annan logik. Det är inte så lätt att mäta omvårdnad.

ANNONS

Har du själv använt dig av privat välfärd?

– Jag blev remitterad till en snarkmottagning en gång eftersom det inte fanns någon inom landstinget. Så jag var tvungen att gå dit. Det fungerade väl hyggligt, men jag snarkar fortfarande.

Du har sagt att ni inte medverkar i en regering om ni inte får igenom era krav om stopp för vinst i välfärden. Vad innebär det konkret?

– Det betyder att vi måste få genomslag för detta om vi ska sitta med i en regering. En begränsning räcker inte för oss. Vi har tagit fram en konkret modell för skola, äldreomsorg och sjukvård där vi vill ha bort vinstintresset. Och vi vill genomföra det under den kommande mandatperioden.

– I varje regeringsbildning brukar varje parti få igenom en hjärtfråga. Det här är vår hjärtefråga. Får vi inte igenom den är vi i opposition.

Löfven har flirtat lite med C och FP när det gäller regeringsbildning. V är knappt inbjudna med armbågen. Hur är din relation till Löfven?

– Den är väldigt god. Jag har stort förtroende för honom. Men jag rädd att han hamnar i dåligt sällskap och det vill vi inte. Det blir en helt annan politik om han väljer att göra upp med C eller FP. Jag är ganska säker på att rödgröna väljare hellre ser ett vänstersamarbete och vill ha bort vinstintresset i välfärden.

ANNONS

Om V finns med i den nya regeringen – vilken ministerpost vill du helst ha?

– Det säger vi inte. Vi förbereder oss, men har bestämt att inte uttala oss om det och inte föregripa den demokratiska processen.

------------------------------

FAKTA OM INTERVJUN

När?

Måndagen den 18 augusti. Det är knappt fyra veckor till valet och Sjöstedt har en av sina mest hektiska dagar. Började morgonen med utfrågning i Ekot kl 7.15 och avslutar dagen med en debatt i Aktuellt. Däremellan är det flera andra medier som intervjuar honom.

Var?

I Sjöstedts kontor på Vänsterpartiets riksdagskansli i Gamla stan i Stockholm. Partiet har sina lokaler i samma hus som riksdagsbiblioteket i en gammal byggnad som nyligen renoverades varsamt. För att komma till Sjöstedts kontor får man nästan gå ett kvarter inne i byggnaden.

Reflektioner?

Jonas Sjöstedt är förkyld och ser lite trött ut. Röstläget är lite lägre vanligt. Han ser fram emot valupptakten som ska hållas i Majorna på lördagen och menar att Göteborg är på väg att bli en riktig vänsterstad. Han är, som så ofta, klädd i ljusblå skjorta och sandfärgade byxor.

-----------------------------

Jonas Sjöstedt

Ålder: 49 år.

Bor: På Gärdet i Stockholm och i hus i Umeå under ledigheter.

ANNONS

Familj: Gift, tre barn.

Utbildning: Tvåårig gymnasieskola. Riksdagsledamot sedan 2010. Ledamot i Europaparlamentet åren 1995–2006 .

Så tar jag del av nyheter: Mycket från webben. Twitter är en bra nyhetskälla. Ofta där man läser dem först där.

Jonas Sjöstedt om ...

... vilken partiledare han helst tar en fika med

”Helst fikar jag med Annie Lööf. Vi har hårda debatter med varandra, men en bra relation vid sidan av, före och efter debatter.”

... den svåraste situationen som partiledare

”Det var när en partimedlem, Abdirahim Hassan, blev dödad i Somalia 2013 när han var politiskt aktiv. Att träffa hans familj.”

... vad han ska göra när han slutar som partiledare

”Skriva några böcker och så får jag väl skaffa mig ett arbete.”

ANNONS