Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180612-vtandvard-695722_se.gp_1.jpg
Vänsterpartledare Jonas Sjöstedt vill att ingen ska behöva betala mer än 2 000 kronor i tandvård per år. Arkivbild.

V lovar slåss för tandvårdsreform

Vänsterpartiet vill att ingen ska behöva betala mer än 2 000 kronor per år för tandvård. Reformen bedöms kosta staten minst 4,5 miljarder kronor.

- Det här är vårt första stora vallöfte, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Löftet innebär att om Vänsterpartiet får förhandla om regering eller budget efter valet, så blir tandvårdsreformen ett av de första V-kraven som hamnar på bordet.

- Tandvård är i dag ett stort bekymmer för många svenskar, säger Sjöstedt.

Har inte råd

Han uppger att många, framförallt äldre, går omkring med värk i tänderna för att de inte har råd att gå till tandläkaren.

Vänsterpartiet vill därför införa ett högkostnadsskydd som innebär att tandvård över 2 000 kronor under en tolvmånadersperiod ska subventioneras fullt ut av staten.

Om lika många går till tandläkaren som i dag beräknas kostnaden bli 4,5 miljarder kronor per år. Men Sjöstedt hoppas att många som i dag inte lagar sina tänder gör det, vilket innebär att statens kostnader kan bli betydligt högre.

Under den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet drivit igenom flera åtgärder för billigare tandvård, framförallt för unga och äldre.

"Stora klivet"

- Nu är det dags för det stora klivet. Man ska inte bara ha råd att undersöka sina tänder, utan även att reparera dem, säger Sjöstedt.

För att reformen inte ska leda till att tandläkarna höjer sina priser vill Vänsterpartiet även införa en nationell tandvårdstaxa för de 50 vanligaste behandlingarna.

Sjöstedt räknar med att reformen kan införas från 2021.

På frågan om det är väl använda pengar att även subventionera välbeställdas tandvård svarar han att V vill finansiera reformen med högre skatter för de rikaste.

Fakta: Tandvårdskostnader

TT

I Sverige står patienterna för ca 61 procent av finansieringen av tandvården och det offentliga för 39 procent.

De totala tandvårdsutgifterna 2015 uppgick till 27 miljarder kronor, enligt SCB och Försäkringskassan.

Av de 27 miljarderna svarade staten för 5,3 miljarder kronor, landstingen för 6,1 miljarder kommunerna för 7 miljoner kronor.

Hushållen betalade 15,3 miljarder kronor.

Källa: Regeringens utredningsdirektiv 2018:16.

Mest läst