Karljohansvampen växer som bäst i vätan. Arkivbild.
Karljohansvampen växer som bäst i vätan. Arkivbild.

Våta vädret ger lång svampsäsong

Sensommarregnet resulterade i en sensationell svamphöst. Kantareller och karljohan trivs som allra bäst i blötan. Och i södra Sverige är säsongen ännu inte över.

ANNONS
|

Tungt regn kan få många att vilja stanna inomhus. Men för svampplockare är det precis tvärtom.

- Den viktigaste faktorn är att det kommer regn, säger Michael Krikorev, mykolog och svampkonsulent på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

- Det regnade ganska mycket, tidigt och regelbundet i södra Sverige och i väst. I östra Sverige var det snustorrt hela sommaren, men när regnet kom i augusti så exploderade det.

ANNONS

Följer skurarna

Soppar kan trivas i torr miljö, men kantareller och karljohansvamp vill ha det fuktigt. Eva Loodh, svampkonsulent i Bohuslän, fick uppleva sin kanske bästa karljohansäsong någonsin.

- Den brukar bara vara ett par, tre veckor när det slår till, men under sex veckors tid har det funnits gott om karljohan, och lite före och efter. Så lång tid med så god utdelning är helt nytt för mig, säger hon.

Om man följer vädret kan man räkna ut var karljohansvampen dyker upp.

- Den tycker om värme och åskskurar, då smäller det upp fruktkroppar ganska omgående. Kan man bara följa var skurarna har gått så kan man se att det blir mycket karljohan på samma ställe.

"Exceptionellt bra"

- Många ställen har haft ett exceptionellt bra svampår, säger Michael Krikorev, som ser att fler söker sig ut i skogen.

ANNONS

Svampgrupper på Facebook har växt och har tiotusentals medlemmar som diskuterar. Giftinformationscentralen fick nästan dubbelt så många svampsamtal som de brukar få i september månad.

Men även nu – åtminstone innan snön kommer – går det att hitta olika arter i skogarna i södra Sverige. Michael Krikorev tänker i första hand på trattkantareller.

- Och andra kan komma sent, som rökslöjskivlingen. I södra Sverige kan det finnas ostronmussling och ostronskivling.

Växer bara i frost

Bland de sena svamparna är Eva Loodhs favorit frostvaxskivlingen. Hon såg sådana i skogen så sent som på fredagsmorgonen.

- Den måste ha frost innan den dyker upp. Det är kanske inte så många som känner till den eftersom den dyker upp sent på säsongen, säger hon.

Hennes plockarsäsong är inte över förrän ett tjockt lager snö täcker marken.

- Då kan man lugna sig och ta en viloperiod. Men nu fortsätter jag ett bra tag till.

ANNONS
TT

ANNONS