Våldtäktsman gick fri efter skippad åldersbedömning

En kvinna i 20-årsåldern våldtogs av fyra personer i september förra året. Gärningsmännen påstod vid gripande att de var under 18 år och eftersom åklagaren valde bort åldersbedömning blir straffen låga. En av de fyra slipper straff helt och hållet.

ANNONS
|

En halvtimme efter att kvinnan hade sprungit ikapp en nattbuss och berättat för chauffören att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt, kunde tre misstänkta gripas. I Uppdrag granskning avslöjas det hur åklagaren sedan valde att inte göra åldersbedömningar av deåtalade förövarna. Vilket ledde till att en av gärningsmännen helt och hålletslapp straff. Vid gripande hadeingen av personerna id-handlingar ochpåstodsjälva att de var 16, 14 och 13 år gamla.

Våldtäkten nästan sadistisk

De misstänkta personerna undersöks av en läkare som hittar spår av sekret och sperma från offret och de misstänkta själva.

– Det här var en grov våldtäkt med väldiga våldsinslag, nästan så att man vill säga att det var sadistiskt, säger Bo T Olsson, stationsbefäl på Södermalmspolisen till Uppdrag granskning.

ANNONS

Läkaren bedömer att åtminstone två av de misstänkta är cirka 18 år. Fingeravtryck visar att två av gärningsmännen finns registrerade i Tyskland som 17 och 18 år. Den tredje finns i Norge som 16 år och i Tyskland som 18 år. I Stockholms tingsrätt döms alla för grov våldtäkt, men i egenskap av under 18 år gamla, vilket gör att en av dem döms till sluten ungdomsvård i nio månader och två får sex månaders fängelse vardera. Hade de dömts som vuxna hade de kunnat få minst fyra års fängelse.

Inte fått frågan om åldersbedömning

Domen överklagas till Svea hovrätt och där anses det inte bevisat att en av gärningsmännen är straffmyndig. Läkarbedömningen på polisstationen anses sakna bevisvärde och det konstateras att ingen åldersbedömning har gjorts. En av gärningsmännen går därför fri och slipper straff.

– Just i det här skedet så kunde jag inte få någon medicinsk åldersbestämning på dem, säger åklagare Christina Voigt till Uppdrag granskning.

När det visar sig att Rättsmedicinalverket inte ens har fått frågan om att göra en åldersbedömning, förklarar Christina Voigt att hon baserade beslutetpå ett ställningstagande från Barnläkarföreningen.I det skriver professorn Anders Hjern att det kan vara svårt att bedöma ålder med tand- och handledsröntgen. Något han i programmetsäger att han aldrig har kommenterat när det gällerbrottsprocesser.

ANNONS

Alexandra-mördaren bedömdes myndig

Åldersbedömning av gärningsmän är en fråga som har diskuterats i flera kända fall. Det var bland annat aktuellt i det uppmärksammade mordet på 22-åriga Alexandra Mezher, som höggs ihjäl med kniv på HVB-hemmet där hon jobbade. Gärningsmannen påstod själv att han var 15 år, men efter diverse åldersutredningar gjorde tingsrätten bedömningen att han var åtminstone 18 år gammal.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 och SVT Play på onsdag 31 augusti klockan 20:00

Om metoder föråldersbedömning:

Det saknas exakta metoder för medicinska åldersbedömningar. Enligt socialstyrelsen visar aktuellt forskning att undersökning med magnetkamera kan minska risken för felbedömning jämfört med traditionell röntgen. Andra metoder än åldersbedömning med röntgen anses sakna vetenskapligt stöd.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringenatt ta fram en kompletterande studie för att fördjupa kunskapen om magnetkamera som metod för medicinska åldersbedömningar.

ANNONS