Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

"Våldtäktslek" var ingen lek alls

Senaste tiden har det skrivits om att våldtäktsleken "Taharrush" spridit sig från Egypten till Europa. Men enligt experter finns det ingen sanning i rapporterna, skriver Metro.

På högerextrema nyhetssajter har det beskrivits som en våldtäktslek där förövarna omringar och ofredar sitt offer, som oftast är en västerländsk kvinna eller en kvinna som klär sig västerländskt.

Men enligt experter stämmer inte skriverierna, uppger Metros Viralgranskaren.

– Det är västerländska medier som missförstått, säger forskaren Senni Jyrkiäinen, som studerar könsrelationer i Egypten på Helsingfors universitet, till tidningen.

"Taharrush Gamea", som påstådda leken har kallats på de högerextrema sajterna såväl som nyhetssajter som Daily Mail, är två arabiska ord.

Det första ordet är arabiska för "trakasserier" och det senare betyder "grupp". Men det tycks vara så att ordet "Gamea" misstolkats som engelskans "Game" här.

– Nej, det är inte en lek, det är orden för trakasserier i grupp, säger Senni Jyrkiäinen till Metro.

Forskaren påpekar att Egypten haft problem med trakasserier mot kvinnor, men hon har aldrig hört talas om att det skulle röra sig om att dessa planerats eller organiserats i förväg.

Noora Flinkman jobbar på organisationen Harassmap i Egypten som kartlägger trakasserier. Även hon känner inte till något om en sådan lek i Egypten. Hon konstaterar att sexuella trakasserier är ett globalt problem och inte enbart isolerat till en särskild region.

– Det är alla slags män, alla slags bakgrunder, säger hon till Metro.

Mest läst