Köldknäpp över Sverige - GP liverapporterar

Två masskrockar inträffade på E4:an utanför Uppsala i vintervädret – med ett 30-tal bilar inblandade. Sex personer skadades: – Det är kaotiskt på platsen. Vi har hittat fem personer som är skadade hittills, sa Emil Skoglund på Storstockholms räddningscentral. Följ GP:s liverapportering om vädret nedan.

ANNONS
|

Kring Göteborg och i Västra Götaland kommer temperaturen ligga på minus 7 till minus 10 grader under torsdagen och kvällen. De höga vattenstånden längs kusterna har dock passerat sin topp.

Under natten till torsdagen har det varit en hel del snöbyar över Öland,Gotland, södra Norrlandskusten och över östra Svealand. I delar av Västra Götaland, framförallt Vänersborg och Trollhättan har det fallit flera decimeter snö.

Köldrekord i norr

Om man däremot fruktar kylan är det längst upp i denorra delarna av landet som det har varit, och blir, allra kallast. I norr blev det till och med nytt köldrekord under natten till torsdagen. Nikkaluokta hade minus 41,3 grader.

ANNONS

–Det är nytt köldrekord, åtminstone för i år, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Men det är alltid värre någon annanstans, skriver TT. I finska Muonio, nära den svenska gränsen, var det minus 41,7 grader i natt, rapporterar den finländska nyhetsbyrån FNB.

Under torsdagen blir det soligt i största delarna av landet.

– Det blir också chans till sol i Lapplandsfjällen. I resten av landet har man goda chanser till sol, förutsatt att den går upp, förklararEngblom.

Fortsatt kallt, men inte riktigt så illa

Senare under torsdagen blir det fortsatt kallt i Norrland. Även om det inte kommer bli fullt så kallt som under natten.

– Man får ändå räkna med temperaturer ner mot 30 eller 35 minusgrader, säger Ian Engblom.

Även om vädret klarnar upp och snöbyarna upphör, framför allt i Västra Götaland, blir det ändåförhållandeviskallt.

– Det blir överlag omkring fem minusgrader, men lokalt i länet kan det bli hela 10 minusgrader. I östra Svealand kan det dock fortsätta snöa, framför allt mot kusten. Trots det blir det även där ner mot 10 minusgrader på dagen. I Dalarnagår temperaturen ned hela vägen till minus 20 grader, enligt Engblom.

Värmen kommer åter

På fredag börjar det slutligen bli klart och kallt, men sen kommer varmare väder tillbaka. Då ökar även molnigheten i hela landet.

ANNONS

– Det blir runt 0 grader och till kvällen blir det snö igen. Eftersom temperaturerna går uppkan det bli ganska blöt snö i stora delar av Svealand,Götaland och Norrland. Dessutomtilltar vindhastigheterna och det blir frisk vind, värst blir det sent på fredag kväll, varnar Ian Engblom.

Till på lördag kommer snöfronten ha passerat och efter det blir det mest uppehållsväder och plusgrader på sina håll. Undantaget blir i Norrland där minusgraderna består.

– En del moln kommer hänga kvar under delar av dagen och temperaturen kommer ligga runt nollan eller eventuellt nån plusgrad. I samband med det avtar vindarna, säger Ian Engblom.

Kallare på söndag

Lagom till söndagen blir det lite kallare igen. Då vänder temperaturerna och det förväntas bliflera minusgrader, fram för allt under natten.

– Det kan bli nån plusgrad vid kusten och i bästa fall lite sol. Vi kommer dessutom få en front med snö över Norrland fram mot kvällen. Då kan det även falla snö i de östra delarna av landet, avslutar Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Nästa vecka verkar det bli mestadels plusgrader i hela landet, utom Norrland. Då kan vi vänta oss både lite sol och en stänk nederbörd.

TIPSA OSS: Har du vinterbilder?

ANNONS

Eller varit med om något spännande eller dramatiskt i kylan?

Mejla tips@gp.se eller sms:a 72010.

ANNONS