Våga göra något!

ANNONS
|

Ju snabbare ingripnadet sker desto större chanser har patienten att överleva.

Förr var ett hjärtstopp lika med döden. Men det har skett en glädjande utveckling och allt fler överlever i dag ett hjärtstopp även om det inträffar ute på staden. Det handlar om att alltfler offentliga platser i dag är utrustade med automatiska hjärtstartare och att människor lärt sig hjärt-lungräddning.

Bland de 3871 fall som inträffade utanför sjukhus i Göteborg mellan 1980 och 1999 övelevde 8,8 procent, visar Martin Frerdriksson i sin avhandling som läggs fram i nästa vecka vid Sahlgrenska Akademin.

Dyrbara sekunder

Chanserna att överleva ett hjärtstopp är betydligt högre för den som ligger inne på sjukhus när stoppet inträffar. Martin Fredriksson har undersökt hur det gick för de 1 115 personerna som fick hjärtstopp på sjukhus mellan 1992 och 2002. Över en tredjedel av patienterna, eller 37 procent, överlevde hjärtstoppet och efter ett år var 86 procent av överlevarna fortfarande i livet.

ANNONS

- Skillnaderna mellan överlevnad i de båda grupperna handlar i första hand om tiden mellan hjärtstoppet tills insatserna sattes in, förklarar Martin Fredriksson. På ett sjukhus finns kunnig personal som vet att det är bråttom, och adekvata åtgärder kan snabbt sättas in.

Men om hjärtstoppet inträffar utanför sjukhuset till exempel på någons arbetsplats, i en affär eller på gatan, tar det längre tid innan hjälpen når fram. Det är dyrbara sekunder och minuter det handlar om.

"Vi i vården är pessimistiska"

Det är inga större skillnader i övrigt mellan grupperna. De som drabbas har i allmänhet en känd hjärt-kärlsjukdom , antingen de vistas på sjukhus eller inte. De som drabbas är i ungefär lika gamla och orsaken är huvudsakligen hjärtinfarkt eller hjärtsvikt. Bara i undantagsfall är orsaken en dolt hjärtfel.

- Men jag är övertygad om att det går att rädda fler än vad vi göra i dag, säger Martin Fredriksson. Bland annat är vi som arbetar i vården förvånansvärt pessimistiska när det gäller prognosen för en patient som får hjärtstopp. Budskapet att överlevnaden trots allt är så hygglig har inte riktigt nått fram.

Årligen inträffar cirka 1 400 hjärtstopp per år i Sverige - 500 på sjukhus och 900 utanför sjukhus.

ANNONS

- Utan något som helst hokus pokus skulle betydligt fler överleva om alla insatser var optimala, säger Martin Fredriksson.

Det vill säga om tiden från stoppet till att defibrillator sätts kan kortas. Enligt de beräkningar Fredriksson gjort i sin avhandling skulle 400 fler liv per år kunna räddas om tiden inne på sjukhus bli tre minuter och utanför sjukhus fem minuter.

ANNONS