Våg av raketattacker - ökar mot nyår

ANNONS
|

Polisen har under hela julledigheten haft problem med ungdomsgäng som kastar raketer och smällare mot byggnader och trafik.

Mot tolvslaget på nyårsnatten har polisen iakttagit att antalet larm ökat.

– Inflödet ökar successivt, det är mycket ofog bland ungdomar som skjuter raketer och kastar smällare, säger Thomas Gorner vid polisen.

Mot kvällen har bland annat en ambulans under utryckningi Göteborgsområdet blivit beskjuten med raketer.

– Det är en ambulans som blivit beskjuten av raketer, men det är ingen som ska ha blivit skadad, säger Katarina Hallingberg vid Sahlgrenskas pressjour.

Västtrafik tvingades dra in hållplatser

I Trollhättan tvingades Västtrafik att dra in flera hållplatser för linje 24 efter liknande attacker.

– Det är på grund av stenkastning mot bussarna, säger Alexander Malmgren, störningsinformatör vid Västtrafik.

ANNONS

I stället kunde busslinjen bara trafikera tre av alla dem hållplatser den egentligen brukar köra till. Närmare bestämt Sylte Ryrbäcksparken, Trollhättan Drottningtorget och Trollhättan Resecentrum.

– Man vänder och kör en kortare sträcka i stället,säger Alexander Malmgren.

På eftermiddagen utsattes även spårvagnar vid Frölunda Torg i Göteborg för raketattacker.

På flera håll i landet

Polisen känner inte till den enskilda händelsen med bussen, men berättar att man har varit ute i Kronogården i Trollhättan under kvällen med flera patruller. Detta efter att man larmats om ett ungdomsgäng som kastat smällare.

– Vi har hört något om att en ruta krossats på någons balkong. Vi är där ute och jobbar just nu, sägerThomas Gorner vid 21-tiden på nyårsafton.

Även i Skåne har det förekommit liknande attacker. I Staffanstorp blev bland annat en ordningsvakt beskjuten av raketer. Samma gäng sköt även mot vaktens bil så väl som andra byggnader, något som tvingade polis att rycka ut till platsen.

– Det är lite stökigt med rakter som skjuts. Blir oenighet om vad som gäller och folk upplever det som obehagligt, säger Anna Göransson, informatör vid Polisen i Region Syd, strax innan midnatt.

I Oxhagen i Örebro har raketer avfyrats mot hus och mot polis, och fortfarande avfyras raketer i området av cirka tio personer, skriver Nerikes Allehanda. Fem personer, varav några minderåriga har körts hem till sina föräldrar av polis.

–Det är inget allvarligt som hänt men de skjuter på fel sätt och tycker det är roligt att bråka med oss, säger Peter Wirolainen, polisinspektör på plats i Oxhagen centrum till Nerikes Allehanda.

ANNONS

Hämnd mot polis och vakter

Under fredagen kunde GP berätta att Nordstan skulle stängas klockan 22 på nyårsafton efter att polisen fått uppgifter om att en ungdomsgrupp planerade en"en större ordningsstörning".

– Vi fick indikationer på att de ungdomsgäng som normalt uppehåller sig i Nordstan under eftermiddagar och sena kvällar planera att begå vissa oroligheter, som en hämnd för att ordningsvakter och polis gjort insatser mot dem under året, säger polisintendent Anders Börjesson, chef för citypolisen.

Enligt polisen har det under nyårsafton inte förekommit någon större händelse i Nordstan.

– Vi har inte varit ute på någon särskild händelse där, sägerThomas Gorner.

Flera attacker

I Hjällbo sattes två bilar i brand utanför socialtjänstens kontor och rutor till byggnaden krossades.

– Man har krossat rutor och sedan skjutit in fyrverkeripjäser på socialkontoret, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i väst.

Även en frisörsalong ska ha blivit utsatt för skadegörelse och raketer har avfyrats mot förbipasserande.

Sköts med raket i ögat

Vid Rörmosseskolan hade ett gäng som sköt raketer samlats under kvällen. När en förbipasserande bad dem sluta attackerades han enligt polisen med fyrverkeripjäser.

– Det var en kille som sa till om att de skulle sluta skjuta raketer och då sköt de en raket i ögat på honom, säger Johan Ljung.

Mannen fördes med ambulans till sjukhuset i Mölndal med oklara skador.

ANNONS

– Vi är på Mölndals sjukhus för att ta upp en anmälan, säger Johan Ljung,

Polisen rubricerar händelsen som misshandel och ingen person ska vara gripen.

ANNONS