Uppsala hade på onsdagen årets hittills högsta temperatur med 29,3 grader. Här skiner solen på stadens domkyrka. Arkivbild.
Uppsala hade på onsdagen årets hittills högsta temperatur med 29,3 grader. Här skiner solen på stadens domkyrka. Arkivbild.

Värmen jagas bort efter ny rekorddag

ANNONS
|

De senaste veckornas varma väder för med sig nya värmerekord på löpande band. På onsdagen var det dags igen när Uppsala knep åt sig förstaplatsen för årets hittills högst uppmätta temperatur med 29,3 grader.

Senaste värmerekordet var i Halmstad i måndags med 29,1 grader, vilket de själva slog i dag med sina 29,2 grader.

Vare sig man gillar värmen eller inte blir det en paus.

- Vi har en kallfront som närmar sig, en del har redan passerat delar av Norrland. Bakom den är det lite kyligare luft så nu är det slut på högsommarvärmen, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

Efter att stora delar av landet har haft temperaturer långt över 20 grader kan vi redan på torsdagen räkna med knappa 20 grader i Götaland, mellan 16 och 20 i Svealand och mellan 10 och 15 grader i Norrland.

Om månaden kommer att bjuda på fler rekord återstår att se.

- Det är bara i mitten av maj och vi kan inte göra långtidsprognoser. Kommande dagar är det en annan luftmassa, men till söndag är det återigen temperaturer på mer än 20 grader, säger Ibrahim Al-Mausawe.

TT

ANNONS