Välfungerande sjukvård och vaccinationsprogram är avgörande för att hindra utbrott av sjukdomar som mässling. Arkivbild.
Välfungerande sjukvård och vaccinationsprogram är avgörande för att hindra utbrott av sjukdomar som mässling. Arkivbild.

Välsmort samhälle bästa mässlingkuren

Mässlingsutbrottet i Västra Götaland lär bli högst begränsat. Men i länder med bristande sjukvård – eller som härjas av krig och katastrofer – orsakar sjukdomen stora problem. Risken är ändå minimal att asylsökande ökar smittofaran.

ANNONS
|

I Syrien fanns före kriget ett välfungerande vaccinationsprogram. Under 2010 och 2011 rapporterades endast 13 fall, enligt Läkare utan gränser.

Men sommaren 2013, två år efter krigsutbrottet, insjuknade 7000 människor i mässling i landets norra delar.

- I andra länder kan samma sak gälla. Har det varit oroligheter och krig så fungerar inte vaccinationsprogrammet, konstaterar Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

"Ingen koppling"

Asylsökande som kommer till Sverige erbjuds hälsokontroller, där även bedömning av vaccinstatus ingår. Dessutom har barn möjlighet att få kompletterande vaccin om de saknar skydd mot något som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.

- Vi har inte sett några utbrott av mässling som skulle kunna kopplas till de asylsökande som redan är här. Den vanligaste källan är vuxna svenskar som turistar utomlands och kommer hem med mässling, och som sedan söker vård på vårdcentral utan att veta om att de är smittade, säger Tiia Lepp.

- I flera länder runt om i världen började man också vaccinera lite senare än i Sverige, vilket innebär att många vuxna redan haft mässling och därmed är immuna.

Rumänien hårt drabbat

Men det är inte bara i krigshärjade länder som virussjukdomen grasserar. Flera länder i Europa har de senaste åren haft stora problem med smittan, som enligt EU:s smittskyddsmyndighet bland annat kan skyllas på bristande vaccinationstäckning.

ANNONS

I Rumänien har över 10000 insjuknat sedan utbrottet startade 2016. Av dessa har minst 36 personer dött, varav de flesta små barn.

Fattigdom, vaccinbrist och dålig tillgång till sjukvård har gjort att många saknar skydd mot sjukdomen. Dessutom har gruppen föräldrar som vägrar låta sina barn vaccineras vuxit.

Även Italien har drabbats hårt, med nästan 5000 konstaterade fall under 2017 och i Tyskland noterades över 1000, enligt EU:s smittskyddsmyndighet.

Flera länder, däribland Italien och Frankrike, har skärpt reglerna för vaccinering. Rumänien har också diskuterat lagstiftning om vaccintvång och krav på statlig finansiering av effektivare vaccinationsprogram.

TT

ANNONS