Bild: TT
Bild: TT

Västsverige får polisutbildning

ANNONS
|

Fram till 2024 vill Socialdemokraterna att antalet polisanställda ska öka med 10000 personer. Satsningen på polisen presenterades av inrikesminister Anders Ygeman och finansminister Magdalena Andersson på partiets kongress under tisdagen.

För att klara av dem massiva ökningen det handlar om kommer två nya utbildningsplatser behövas, en i södra Sverige och en i väst.

– Det är upp till myndigheten att bestämma exakt var de ska ligga, men Malmö och Göteborg eller Borås är väl ingen avancerad gissning, säger Anders Ygeman.

Under de senaste månaderna har det varit en intensiv debatt om polisens kapacitet och inrikesministern har kritiserat allianspartierna för att de pratat för mycket om siffror. Ändå gör Socialdemokraterna nu samma sak.

ANNONS

– Med det här beskedet hoppas vi att vi kan lägga den diskussionen bakom oss, och i stället fokusera på trygghetsfrågorna.

Den bedömning som polismyndigheten själv gjort är att det skulle krävas 5000 nya poliser fram till 2024 för att klara av att hålla dagens nivå. Beskedet från S är nu att man vill öka kapaciteten.

– Vi har en orolig omvärld och nya brottsstrukturer som kräver mer av polisen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Förslaget innebär att man tillför myndigheten omkring 6-8 miljarder kronor ytterligare. Med de två nya polisutbildningarna kommer antalet utbildningsplatser fördubblas.

Redan i dag har man haft problem att fylla platserna, därför kommer polismyndigheten få ett särskilt uppdrag att ta fram en strategi för att göra yrket mer attraktivt och förbättra arbetsvillkoren. Däremot kommer regeringen inte att aktivt jobba för att höja polislönerna.

– Lönerna i Sverige sätts av arbetsmarknadens parter. Om vi politiker börjar höja löner kommer det också komma krav från politiker att sänka löner – det ser vi redan i dag, säger Anders Ygeman.

Förutom att höja kapaciteten är en av tankarna med att placera polisutbildningar på fler håll i landet att man ska få sökanden som kanske drar sig för att lämna sin bostadsort. Tanken är också att man ska göra det lättare att studera till polis på distans samt att redan på förhand få veta var i landet man ska jobba.

ANNONS

Men en satsning på polisen löser inte alla trygghetsproblem. Anders Ygeman säger att den måste gå hand i hand med andra insatser, för att lyfta utsatta områden: jobben måste bli fler, kvaliteten i skolan bättre.

– Vi kan inte bekämpa sociala problem med batonger.

ANNONS