Vägrar skjuta trafikskadade djur

ANNONS
|

Sedan slutet av december förra året pågår en strejk bland många av landets jägare. I praktiken innebär det att hundratals trafikskadade djur går en långsam och plågsam död till mötes.

I botten ligger missnöjet med regeringens vargpolitik.

2009 fanns ett tak på 210 vargar i Sverige. Men efter ett överklagande finns inte längre någon begränsning uppåt. I stället talas det om ett "golv" på 250 vargar.

- Det här innebär enorma kostnader för landsbygden - vi har kommit fram till 1,6 miljarder per år, säger Kjell Lennartsson, en av initiativtagarna i den så kallade Svenljungagruppen.

Kostnaderna består bland annat av särskilda strömförande rovdjursstängsel som behöver sättas upp runt beteshagarna.

ANNONS

- Bara för fårnäringen hamnar kostnaderna på uppåt 400 miljoner om året. Då ska man veta att näringen bara omsätter 115 miljoner, säger Kjell Lennartsson.

Jakt på trafikskadade djur, eftersök, är något som jägarna bedriver på sin fritid. Genom att vägra fortsätta med det hoppas de få uppmärksamhet för sin sak.

Att det får effekt visar siffrorna från kommunerna Mark, Svenljunga och Tranemo. År 2010 rapporterades 283 stycken åtgärder från eftersöksjägare. 2011 var siffran 268 stycken.

Men hittills i år har bara åtta fall återrapporterats. Samtidigt har 249 viltolyckor anmälts i området.

- Eftersom man inte tar hänsyn till landsbygdens näring och folk genomför vi denna protestaktion, säger Kjell Lennartsson, som tillägger att aktionen har spridits från södra Småland till Västernorrland.

På frågan om han inte är rädd att opinionen vänder sig mot jägarna i stället för mot politikerna understryker han att eftersök är något jägarna gör gratis på sin fritid.

- Och det är ju inte vi som har skadat djuren, det är trafiken. Så det ligger egentligen på polisen och Trafikverket, tycker han.

Kjell Lennartsson tror att det kan finnas enstaka jägare som struntar i strejken, av omsorg om djuren.

- Det skar i hjärtat på mig också när jag tog beslutet. Det är inte bra om djur lider, men det är faktiskt inte vårt ansvar. Vi kan avsluta den här strejken denna vecka om det blir tillräckligt tryck i frågan och vi får politiker att uppmärksamma problemet, säger han.

ANNONS

Trafikpolisen Anders Blomgren är länsansvarig för polisens eftersöksverksamhet inom nationella viltolycksrådet. Hans uppfattning är att allt fler jägare återtar sina tidigare uppgifter, och tror att det har avlivats betydligt fler djur än vad som framgår av statistiken.

- Hade det varit så att det legat mängder av vilt utefter vägarna och i skogarna tror jag att vi hade känt till det. De flesta jägare är nog väldigt måna om viltet och bryr sig om djurens lidande, säger han.

Det sistnämnda håller Kjell Lennartsson med om, men han säger att uppslutningen kring aktionen är 95 procent och att den snabbt sprider sig geografiskt.

ANNONS