En ny dom gör att beslut om utvisning kan förvandlas till uppehållstillstånd för afghanska barn. Arkivbild.
En ny dom gör att beslut om utvisning kan förvandlas till uppehållstillstånd för afghanska barn. Arkivbild.

Fler afghanska barn kan få uppehållstillstånd

ANNONS
|

Redan i dag beviljas cirka 80 procent av de ensamkommande barnen från Afghanistan uppehållstillstånd.

- Vad utslaget i Migrationsöverdomstolen slår fast är att barn från Afghanistan har rätt till skydd enbart genom att de är ensamkommande utan nätverk i hemlandet, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Domen, som gäller en 17-årig pojke från minoritetsgruppen hazarer, fastslår att han är "alternativt skyddsbehövande". 17-åringen som levt större delen av sitt liv i Iran saknar lokalkunskap om Afghanistan och har inte heller föräldrar, släkt och andra nätverk i landet.

ANNONS

Under åren 2015–2016 sökte enligt Bexelius cirka 26000 afghanska barn och ungdomar sökte asyl i Sverige som ensamkommande. Troligen kommer andelen som får uppehållstillstånd inte att öka så mycket till följd av domen i Migrationsöverdomstolen.

- Bedömningen är inte att det blir många fler som får stanna, men att betydligt fler kommer att bedömas som skyddsbehövande. Och det kommer att finnas en grupp – vi kan inte säga hur stor den är – som fått ett utvisningsbeslut men som nu kommer att beviljas uppehållstillstånd.

TT

ANNONS