Bild: Polisen
Bild: Polisen

Utsattes för hot och misshandel - flydde genom fönster

Mannen blev utsatt för dödshot och misshandel av fyra män som trängt sig in i hans lägenhet, enligt misstankarna. För att fly undan rånarna hoppade han ut genom sitt fönster och föll tre och en halv meter. Sedan blev allt svart. Nu åtalas fyra personer för rånet.

ANNONS
|

Fyra män misstänks för att haträngtsig in i en bostad i Eskilstuna i början av augusti i år. I bostaden bodde en man i 50-årsåldern.

Gänget ska ha misshandlat mannen, bland annat genom att slå honom med ett baseballträ och så ska de ha skurit honom med en kniv, enligt misstankarna.

Inne i bostaden ska gänget även ha plockat på sig två datorer, en mobiltelefon, en kamera, samt en väska.

Offret ska också ha utsatts för dödshot. I förhör berättar mannen att de sagt att han ska läggas i bakluckan på en bil och att han ska få sina öron avskurna.

ANNONS

Flydde genom fönstret

Mannen ska då ha känt sig tvingad att fly från sitt hem, han trodde att han skulle dö, säger han i förhör.

När männen letade efter pengar i bostaden såg offret sin chans, berättar han i polisförhör. Han hoppade därför ut genom ett fönster, vilket innebar ett fall på tre och en halv meter.

Han säger att det sista han minns är hur han såg sina fötter, på väg ner. Sedan var det helt svart. När han vaknade igen befann han sig i en trappuppgång tillsammans med en kvinna.

Då hade han en bruten arm.

Fyra åtalas

Nu åtalas de fyra personerna för rån och vållande till kroppsskada. Åklagaren skriver i stämningsansökan att de åtalade har "visat särskild hänsynslöshet genom att misshandla" mannen på det sätt de misstänks ha gjort.

Mannen ska ha fått både sår, blåmärken och smärta.

Åklagaren anser också att hoten som riktades mot mannen ledde till att han "kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin egen personliga säkerhet".

– Det är en väldigt allvarlig händelse. Han blir ju utsatt för det här i sitt eget hem. Som han beskriver det har det varit en väldigt jobbig händelse för hans del och han kände sig tvungen att fly ut genom fönstret, säger kammaråklagare Anna Asklöf.

ANNONS

Nekar till brott

Samtliga åtalade nekar till brott. Tre av dem erkänner dock att de varit på platsen. En av de åtalade ska ha sagt att det hela handlade om en skuld, enligt Anna Asklöf. Offret har dock en annan version.

– Hans uppfattning är att han tidigare har råkat ut för sådana här händelser och då har han inte polisanmält, så hans uppfattning är att det kanske har blivit känt att man kan utsätta honom för sådana här saker utan att han anmäler, säger åklagaren.

Vad är din uppfattning av motivet?

– Jag fokuserar inte, i det här fallet, på det eventuella motivet till gärningen. Jag ser till vad målsägaren säger ha hänt och vad jag kan bevisa utifrån de uppgifter som kommit fram under utredningens gång, säger Anna Asklöf.

Förutom teknisk bevisning, vittnesuppgifter och offrets berättelse haren av de åtalade berättat mycket om vad som hände i bostaden och om hur misshandeln ska ha gått till. Ingen av de åtalade erkänner dock sin egen skuld i det hela. En av dem erkänner dock att han slagit mannen med öppen hand flera gånger.

ANNONS